Włoska zupa z soczewicy na białym winie
Tagi: zupa z soczewicy, zupy z kuchni świata

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Powtarzając za mieszkańcami Sycylii: 2 w 1 – pierwsze i drugie danie w jednej misce, czyli w zupie z soczewicy! Zuppa di lentichcie to jedna z najprostszych i jednocześnie najbardziej sycących włoskich zup. Włoska zupa z soczewicy serwowana jest głównie w okresie jesienno-zimowym, a także w czasie świąteczno-noworocznym, i najwyższa pora, aby na stałe zagościła i na naszych, polskich stołach. Zupa z soczewicy to treściwa propozycja, z dużą ilością białka – idealna także dla wegetarian.
Składniki:
- ½ szklanki zielonej soczewicy
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego półwytrawnego (wytrawnego) wina
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 600 ml bulionu warzywnego (lub warzywno-mięsnego)
- Kilka łyżek oliwy
- 200 g drobnego makaronu
- Rozmaryn
- Tymianek suszony
- Płatki parmezanu
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Soczewicę porządnie wypłukać i namoczyć (najlepiej przez noc).
- Namoczoną soczewicę umieścić w dużym garnku, zalać połową bulionu i gotować na wolnym ogniu.
- Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na plasterki. Papryczkę chilli i czosnek pokroić na cienkie plasterki (usuwając wcześniej pesteczki).
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić rozmaryn, oraz przygotowane warzywa, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć.
- Podsmażone warzywa przełożyć do garnka z gotującą się soczewicą. Zalać resztą bulionu. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Pod koniec gotowania do zupy z soczewicy dodać pomidory, wino oraz tymianek.
- Makron ugotować. Dodać do gotowej zupy.
- Zupę z soczewicy podawać oprószoną płatkami parmezanu.
Jakie jeszcze zupy można przygotować z dodatkiem wina? Zobacz nasze przepisy:
3 Comments
czy moze Pani podac na ile osob jest to przepis?
Super fajnie, ale przydałby się jakiś film z robienia lub dokładniejszy opis. Dla przykładu: ile tego rozmarynu powinno się dodać? Czemu nie ma informacji w składnikach, że ma być świeży? A także na ile osób jest ta porcja?
Zaraz pewnie ktoś powie „dla smaku” ale skąd mam to wiedzieć, skoro robię pierwszy raz.
Tak samo zdjęcia, zamiast ślicznych foci z soczewicą, wolałabym zdjęcia pokazujące proces powstawania.
Strona wydawała się ciekawa i ta zupka może i jest pyszna, ale fatalnie są tu przepisy przygotowane.
Jutro zrobię😊