Włoska zupa z soczewicy na białym winie

Tagi:

Powtarzając za mieszkańcami Sycylii: 2 w 1 – pierwsze i drugie danie w jednej misce, czyli w zupie z soczewicy! Zuppa di lentichcie to jedna z najprostszych i jednocześnie najbardziej sycących włoskich zup. Włoska zupa z soczewicy serwowana jest głównie w okresie jesienno-zimowym, a także w czasie świąteczno-noworocznym, i najwyższa pora, aby na stałe zagościła i na naszych, polskich stołach. Zupa z soczewicy to treściwa propozycja, z dużą ilością białka – idealna także dla wegetarian.

Składniki:

  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego półwytrawnego (wytrawnego) wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 600 ml bulionu warzywnego (lub warzywno-mięsnego)
  • Kilka łyżek oliwy
  • 200 g drobnego makaronu
  • Rozmaryn
  • Tymianek suszony
  • Płatki parmezanu
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Soczewicę porządnie wypłukać i namoczyć (najlepiej przez noc).
  2. Namoczoną soczewicę umieścić w dużym garnku, zalać połową bulionu i gotować na wolnym ogniu.
  3. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na plasterki. Papryczkę chilli i czosnek pokroić na cienkie plasterki (usuwając wcześniej pesteczki).
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić rozmaryn, oraz przygotowane warzywa, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć.
  5. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka z gotującą się soczewicą. Zalać resztą bulionu. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.
  6. Pod koniec gotowania do zupy z soczewicy dodać pomidory, wino oraz tymianek.
  7. Makron ugotować. Dodać do gotowej zupy.
  8. Zupę z soczewicy podawać oprószoną płatkami parmezanu.

zupa z soczewicyzupa z soczewicy na białym winiezupa z dużą zawartością białkawłoska zupazupa z soczewicy z makaronem i winem

 

Jakie jeszcze zupy można przygotować z dodatkiem wina? Zobacz nasze przepisy:

Zobacz też

  • Agnieszka

    czy moze Pani podac na ile osob jest to przepis?