Włoszczyzna solona na zimę

Tagi:

Stara zapomniana książka „Zapasy zimowe” Witolda Perkowicza wydana 60 lat temu to świetna lektura na pierwsze chłodne, sierpniowe wieczory. Bo choć za dnia jest gorąco, wieczory pachną już jesienią. Najwyższy czas zapełnić spiżarnię zapasami na zimę. Przepis na włoszczyznę soloną pochodzi właśnie z tej książki, choć został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jeśli chcecie przygotować wersję zbliżoną do oryginału, dodajcie czosnek i kapustę włoską.

Włoszczyzna solona jest gotowa do użycia od razu po przygotowaniu, więc wcale nie musi czekać do zimy. Moja z pewnością nie przetrwa – za pięknie pachnie. Niezależnie od tego jak długo zamierzacie ją przechowywać, nie ma potrzeby pasteryzacji produktu, bo sól konserwuje warzywa, wystarczy więc zamknąć słoiczki i odstawić w chłodne miejsce.

Ponieważ soli jest dużo, nie trzeba już doprawiać zupy solą, kiedy dodajemy do niej włoszczyznę soloną.

Włoszczyzna solona na zimę:

  • W równych proporcjach (u mnie po 20 dag):
  • marchewka
  • cebula
  • kalarepa
  • pietruszka
  • seler
  • różyczki kalafiora
  • Dodatkowo:
  • biała i jasnozielona część pora (jeśli warzyw jest więcej, zwiększamy ilość pora)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • gałązka natki selera korzeniowego
  • sól (10 dag/kg włoszczyzny)

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, marchewkę, kalarepkę, seler i pietruszkę obieramy, por przecinamy wzdłuż i dokładnie płuczemy pomiędzy listkami.
  2. Marchewkę, kalarepę, pietruszkę, seler i kalafiora ścieramy na tarce o małych oczkach. Por drobno siekamy, podobnie cebulę. Z gałązek natki pietruszki i selera obrywamy listki i drobno je siekamy.
  3. W większej misce łączymy warzywa, dodajemy sól (10 dag na 1 kg otrzymanej włoszczyzny), mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż warzywa puszczą sok. Delikatnie je odciskamy z jego nadmiaru.
  4. Przekładamy włoszczyznę do słoików, zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Włoszczyznę soloną dodajemy do wszelkiego rodzaju zup jarzynowych po łyżce lub więcej, według upodobania.

Włoszczyzna solona – jak zrobić?

Włoszczyzna solona – co to jest?

Włoszczyzna solona – przepis

Włoszczyzna solona w słoiku

Włoszczyzna solona – prosty sposób

Z książek kucharskich, szczególnie tych starszych, czerpiemy też pomysły na pyszne zupy! Sprawdź nasze przepisy:

Zobacz też

7 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *