Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi

Tagi: ,

Zupa krem z brokułów smakuje wyśmienicie nawet bez dodatków. Ale gdy chcemy, by krem brokułowy zyskał na wyjątkowości, dodajmy do niego parmezan i podajmy go z kawałkami pieczonego łososia, blanszowanymi różyczkami brokuła i w towarzystwie chrupiących grzanek posmarowanych aromatycznym, czosnkowym masłem. Krem z brokułów to nie tylko danie zdrowe, ale i smaczne. Polecamy!

Wyjątkowy krem z brokułów:

  • świeży brokuł
  • 2 nieduże ziemniaki
  • opakowanie zupy jarzynowej Nasza Specjalność Winiary
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • cebula
  • 40 g tartego parmezanu lub sera typu parmezan
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Brokuła myjemy, różyczki rozdzielamy na mniejsze kawałki, cebulę i ziemniaki, kroimy w kostkę.
  2. W rondlu ma maśle szklimy cebulę.
  3. Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli, smażymy pół minuty.
  4. Dodajemy do rondla z cebulą brokuła (nieco różyczek odkładamy do dekoracji) i ziemniaki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  5. W tym czasie rozprowadzamy zawartość opakowania zupy jarzynowej w 0,5 l zimnej wody, przelewamy do garnka i zagotowujemy.
  6. Dodajemy do garnka z zupą podsmażone warzywa, gotujemy 5-10 minut 9 (aż brokuł będzie prawie miękki), często mieszając. Dodajemy do zupy śmietankę.
  7. Zdejmujemy garnek z zupą z kuchenki, miksujemy na krem.
  8. Dodajemy do garnka ser, mieszamy, aż się rozpuści.
  9. Odłożone różyczki brokuła dzielimy na mniejsze. W garnuszku zagotowujemy delikatnie osoloną wodę, wrzucamy na wrzątek różyczki, gotujemy minutę, przelewamy przez sitko.
  10. Krem z brokułów podajemy z kawałkami pieczonego łososia, zblanszowanymi różyczkami brokuła i natką pietruszki. Do kremu z brokułów podajemy ciepłe grzanki posmarowane masłem czosnkowym.

 

Grzanki czosnkowe:

  • długa bułka
  • 50 g masła
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól morska do smaku

Przygotowanie:

  1. Masło wyciągamy z lodówki, żeby trochę zmiękło.
  2. Bułkę kroimy na kromki.
  3. Układamy kromki na papierze do pieczenia, pieczemy w 190 st. C 20 minut.
  4. Do czasu podania kremu z brokułów grzanki trzymamy w ciepłym piekarniku.

 

Łosoś pieczony:

  • świeży filet z łososia (ok. 30-40 dag)
  • łyżka soku z cytryny
  • sól morska
  • opcjonalnie: świeżo posiekany koperek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
  2. Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny. Możemy posypać łososia koperkiem.
  3. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut.
  4. Do czasu podania kremu z brokułów łososia trzymamy w piekarniku.

krem z brokułów

krem brokułowy

krem z brokułami

zupa krem z brokułów

kremowa zupa brokułowa

zupa z brokułem

 

Zobacz jeszcze więcej pomysłów na zupę z brokułami:

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *