Wykwintna zupa migdałowa z winem

Tagi: , ,

Wykwintna zupa migdałowa z winem to danie dla prawdziwych smakoszy 🙂 Zaskakuje smakiem i sposobem podania, bo według oryginalnego przepisu serwuje się ją właśnie w filiżankach, ale już w trakcie przygotowywania stwierdziłam, że to idealne dla niej naczynie. Nie jest to typowa zupa, ma charakterystyczny smak migdałowy. Delikatnie czuć w niej też wino i maślaną zasmażkę. Rewelacyjnie smakuje z bitą śmietaną oraz prażonymi migdałami.

Wykwintna zupa migdałowa z winem to danie pochodzące z kuchni Dolnego Śląska. Trudno znaleźć przepisy z tego regionu, bo kuchnia dolnośląska to istny zbiór wielu smaków pochodzących z różnych zakątków Polski i Europy. Ten przepis znalazłam w książce „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein oraz Grzegorza Sobela. Minimalnie go zmodyfikowałam.

Bardzo lubię odkrywać nowe smaki i przepisy. Mam nadzieję, że Wam też spodoba się nasz pomysł serwowania zup z kuchni danych regionów Polski i będziecie wyczekiwać na przepisy kolejnych kuchni.

Składniki:

  • 150 g płatków migdałowych
  • szczypta białego pieprzu
  • 300 ml białego wina (słodkiego)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 500 ml bulionu warzywno-drobiowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 15 g masła
  • 2 kromki białego pieczywa

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzewamy bulion.
  2. Wrzucamy do niego płatki migdałowe (odrobinę zostawiamy do dekoracji).
  3. Z kromek chleba wykrajamy  skórkę i środek rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do bulionu.
  4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
  5. W tym czasie robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę szybko mieszając składniki. Smażymy na małym ogniu aż zasmażka będzie miał złoty kolor.
  6. Po upływie 15 minut do bulionu dodajemy wino i zasmażkę. Zostawiamy na gazie na kolejne 10-15 minut.
  7. Po tym czasie doprawiamy białym pieprzem do smaku i miksujemy blenderem na gładką masę.
  8. Odłożone płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu.
  9. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
  10. Do filiżanek nalewamy porcje zupy i do każdej filiżanki dodajemy „kleks” z bitej śmietany i dekorujemy uprażonymi migdałami.
DSC_0231

Z kuchni dolnośląskiej znajdziecie też na blogu przepis na zupę orkiszową.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *