Zabieramy zupę na wakacje, czyli jak wekować zupy

Tagi:

Pakując się na wakacyjny wyjazd, warto zabrać ze sobą kilka słoików ulubionej zupy. Zwłaszcza gdy planujemy przygotowywać na urlopie obiady we własnym zakresie. Jak wekować zupy? To bardzo proste, wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad. Oto one:

1. Przygotowanie słoików i zakrętek

Słoiki na zupę i wszystkie inne potrawy, które chcemy zawekować, muszą być gorące, suche i mieć szczelne zakrętki. Najgorzej bywa właśnie z tymi pokrywkami, które często są odpowiedzialne za nieudane wekowanie. Powgniatana pokrywka, nawet jeśli kiedyś idealnie pasowała, tym razem może jednak przepuszczać powietrze. Dlatego staram się pokrywek nie wyginać, na przykład podczas prób otwierania słoika. Jedną z metod otwierania słoików, rzeczywiście skuteczną, jest obstukiwanie brzegu pokrywki, ale o wiele lepszym sposobem jest umięśniony sąsiad, który odkręci słoik bez wysiłku, a zakrętka zostanie nienaruszona. Można też kupić nowe zakrętki. Dokonując zakupu zwróćmy uwagę, ile gwintów mają nasze słoiki – pokrywka musi mieć tyle samo wypustek, ile gwintów ma słoik, by mogła szczelnie go zamknąć.

wekowanie zup

Pokrywki i słoiki muszą być umyte i wyparzone bezpośrednio przed wekowaniem. Możemy wyparzyć same zakrętki, a słoiki umyć i nagrzać w piekarniku. Wystarczy wstawić je do zimnego piekarnika, nastawić go na 180 st. i potrzymać w nim słoiki przez 15 minut od momentu, gdy piekarnik się nagrzeje. Ta metoda jest o tyle lepsza, że nie musimy wycierać słoików. Zakrętki powinny być dokładnie wytarte, tak jak brzeg słoika, który też musi być idealnie suchy.

Do wekowania można też wykorzystać typowe słoiki weck, czyli ze szklanym wieczkiem i gumką. Wszystkie elementy, poza klipsami, też powinny zostać wyparzone.

2. Zalewanie i zakręcanie słoików

Kiedy mamy już przygotowane słoiki i zakrętki, można nalewać zupę. Powinna być świeżo przygotowana, prosto z garnka, jeszcze wrząca. Nalewamy ją do słoików, ale nie do pełna, tylko pozostawiając jakieś 2-3 cm wolnego miejsca. Następnie przecieramy ręcznikiem papierowym brzeg słoika do sucha, zakręcamy mocno zakrętki i gotowe. Można postawić słoiki do góry dnem na kuchennym blacie wyłożonym ścierką do naczyń. Chociaż nie jest to konieczne, dzięki temu szybko przekonamy się, czy słoiki na pewno są szczelne.

wekowanie zup - sposoby

3. Sprawdzenie słoików

Kiedy słoiki ostygną, trzeba sprawdzić, czy wekowanie się udało. Jeśli nie wycieka nam zupa ze słoika, a pokrywka się „zassała”, oznacza to, że wszystko przebiegło pomyślnie i nasza zupa jest zabezpieczona na kilka tygodni. Tak przygotowane zapasy do czasu wyjazdu przechowujmy w lodówce, a na czas podróży włóżmy je do turystycznej lodówki lub torby izotermicznej. Możemy też przewieźć zupę w tradycyjnych warunkach, wówczas trzeba ją zjeść w najbliższych dniach.

Wekowanie zup to świetny sposób nie tylko na wakacyjny wyjazd. Sprawdza się także, kiedy na co dzień mamy zupy w nadmiarze, a nie chcemy popaść w kulinarną nudę i jeść dwa dni z rzędu tego samego. No i jeszcze jedna ważna rzecz – wekować możemy każdą zupę, tylko trzeba pamiętać, żeby nie miała dodatku śmietany, jogurtu lub mleka. Zupę możemy zabielić bezpośrednio przed podaniem. Przygotowując zupę do wekowania pamiętajmy też o tym, że jeżeli zawiera ryż lub makaron, to na pewno spęcznieje, więc do zupy dodajmy go w mniejszej ilości.

wekowanie zup - krok po kroku

Do wekowania i zabrania na wakacje polecam:

zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

aromatyczna zupa jarzynowa

zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

krupnik na gęsinie

Zobacz też

53 Comments

  • Klara Piotrowska napisał(a):

    A jak się sprawdza wekowanie zup z ryżem/makaronem? Da się to potem jeść, czy pęcznieje tak, że wychodzi ryż napęczniały zupą? :>

    • Agata napisał(a):

      Ryżu/makaronu musimy dać zdecydowanie mniej, inaczej będziemy mieli risotto lub spaghetti :p Ja zazwyczaj daję tyle, że mam poczucie niedosytu, chciałabym dodać nieco więcej i wtedy już wiem, że to odpowiedni moment, aby przystopować. Pozdrawiam!

  • Aktywne Mamy napisał(a):

    Zrobiłam tak i pękły słoiki. 🙁

    • Agata napisał(a):

      Hmmm to naprawdę dziwne, nigdy mi się to nie przydarzyło. Szklanki owszem, ale słoiki, oj, przykro mi 🙁

      • kitlesik napisał(a):

        Mnie również pękł pierwszy słoik, do którego wlewałam wrzący krem z buraka. Przy pozostałych poczekałam kilka minut aż słoiki wyjęte z piekarnika odrobinę przestygną i już było ok.

  • ania p k napisał(a):

    czy może być wekowana zupa, w której dodano serek topiony?

    • Agata napisał(a):

      Niestety nie mam doświadczenia z wekowaniem zup z dodatkiem serka topionego, trudno mi więc odpowiedzieć na to pytanie. Postaram się na dniach przetestować takie wekowanie na zupie dyniowej. Pozdrawiam!

  • FishF napisał(a):

    Ja wekuję ze śmietaną i mąką. Nie zauważyłem po tygodniu dwóch żeby się coś psuło.
    Na pewno nie wolno tej śmietany?

    • Agata napisał(a):

      Może to taki kulinarny zabobon 🙂 Skoro nic się nie dzieje złego z zupą ze śmietaną, to i ja zawekuję taką 🙂 Jako pierwszą miałam przetestować dyniową z serkiem topionym, ale niestety wszystko zostało zjedzone od razu :p

  • Izabela Gmińska napisał(a):

    Nie trzeba tego zagotować jeszcze?

  • gosia napisał(a):

    A co z wekowaniem zup z dodatkiem mięsa?

  • Iwona napisał(a):

    Czy sloiki musza byc gorace kiedy wlewamy zupe?

  • DP napisał(a):

    Witam, a czy można zapasteryzować zupę z mlekiem kokosowym? (Wyparzone słoiki z zupa trzymam jeszcze później w piekarniku, ok. 20 min w 130 st). Dzięki za podpowiedz.

  • Patryk napisał(a):

    Hej. A co z pasteryzowanie zup-krem? Tj. rosół+pieczarki/kalafior/marchewka/cokolwiek warzywnego?

  • Agata napisał(a):

    Zupy kremy też można wekować/pasteryzować. Najważniejsze, żeby nie były zabielane ani zagęszczane mąką. Pozdrawiam.

  • Iza napisał(a):

    Czy zakrętki też wkładamy do piekarnika, czy tylko wyparzamy

  • Zosia napisał(a):

    dzien wczesniej wyparzylam sloiki zakrecane i nakretki, a dzisiaj wlalam wystudzona zupe i zamirzam pasteryzowac w garnku z woda, pod przykryciem ok 15 min. Czy to dobrze? Zosia.

  • Pawcio napisał(a):

    Ile czasu pasteryzować żurek z kiełbasą dla jak najdłuższego czasu przechowywania, najlepiej poza lodówką? Pozdrawiam

    • Agata napisał(a):

      Zupy czy inne potrawy z mięsem powinno się poddawać kilkakrotnej pasteryzacji – pierwszego dnia godzinnej, drugiego 40-minutowej, trzeciego ok. 30-minutowej. Pozdrawiam 🙂

  • Marta napisał(a):

    Mi też pękł słoik w momencie nalewania zupy 🙁

  • Agnieszka napisał(a):

    Witam, jak długo można taką zupe zawekowana trzymać?

    • Agata napisał(a):

      Zupa powinna być przechowywana w lodówce, maksymalnie do 2 tygodni. Proszę pamiętać, aby przed otwarciem słoika sprawdzić, czy wieczko było wklęsłe. Pozdrawiam 🙂

  • Natala napisał(a):

    Mam pytanie, na wyjeździe nie mam możliwości zagotowania niczego. Jedynie mikrofalówka. Czy wystarczy zagrzac przed czy musi być zagotowane?

  • dżasta napisał(a):

    prośba o radę , już któryś raz zupy warzywne na mięsach gotowane kisną mi.
    Słoiki wyparzone w zmywarce nakrętki pasują również wyparzone zupa gorąca wlewana wekują się ale po otwarciu okazuje się że kwaśne..

    • Agata napisał(a):

      Może to kwestia nieodpowiedniego przechowywania? Zupy powinny być przechowywane w lodówce i dość szybko zjedzone. Jeśli chcemy przechowywać dłużej, warto je poddać kilkakrotnej pasteryzacji.

  • Ania napisał(a):

    Czy można zawekować zupę, która była gotowana z zamrożonego wcześniej bulionu warzywnego? Pozdrawiam 🙂

  • Ola napisał(a):

    Czy gotowanie na mięsie zupy z mięsem z zupy wyjętym muszą być pasteryzoesne czy wystarczy wekowanie ? Pozdrawiam

  • Kasia M. napisał(a):

    Zrobilam grochowke. Zabielilam zupe mąką i dodalam podsmazona cebulke i ząbek czosnku. Wrzącą wlalam do wyparzonych sloikow. Teraz pasteryzuje. Po raz drugi. Raz 1h. Teraz tez. Wieczko wklesle. Czy jest szansa ze postoi w lodowce 2-3 tygodnie???

  • miro napisał(a):

    Po 3 pasteryzacji …zupa z mięsem ..jak długo można liczyć na .. dobrą zupke
    🙂

  • Miro napisał(a):

    Dzięki.. Agatka :))

  • monika napisał(a):

    mam pytanie czy zupy wekowane mogę zabrac autem w podroz Polska-Chorwacja trasa około 20godzin czy wytrzymają mi te zupki

  • Renia napisał(a):

    oczywiscie ze tak

  • Renia napisał(a):

    A jak przygotować żurek, cz\y można z kielbasą i pieczarkami, jak dlugo pasteryzoac

    • Agata napisał(a):

      Zupy z mięsem najlepiej pasteryzować, a nie tylko wekować. Ja bym dla bezpieczeństwa poddała słoiki dwukrotnej pasteryzacji (po 15-20 minut), dzień po dniu.

  • Richard napisał(a):

    No to tym razem komentarz od faceta drogie Panie:) Odnosnie pękających słoikow,i mi sie kila razy w zyciu przydażyło ale znalazlem na to genialny sposob, do słoika wlewam wrzątek,po kilku sekundach wylewa (mozna tą wode przelac do nastepnego słoika,) i szybko nalewam wrzącą zupe,przecieram miejsce gwintu,zakrecam i obracam sloik do góry dnem. Słoik może pęknąć gdy jest zbyt cienkie szkło, lub po prostu ma jakąś wade. Nalanie wrzącej wody wyeliminuje ten problem. Pozdrawiam serdecznie. Ps. Wlasnie zawekowałem krupnik własej roboty na świńskim ogonku i wędzonych żeberkach Oooo:)

    • Agata napisał(a):

      A ja myślałam, że w temacie słoików facet jest potrzebny tylko do ich odkręcania :)) Super, dziękuję, mam nadzieję, że teraz problem pękających słoików będzie rozwiązany. A krupniczek musi być pyszny! Pozdrawiam 🙂

  • gbvb napisał(a):

    proszę o pomoc 🙂 zawekowałam rosół, z tym że wlalam gorący do słoików i posypałam swieżym koperkiem i natką pietruszki i zakręciłam. Czy nie wpłynie to na jakośc zupy ze zioła nie były poddane wczesniejszej obróbce??żon

    • Agata napisał(a):

      Moim zdaniem nic złego się nie stało 🙂 Jednak świeże zioła warto dodawać do zupy na talerzach, zachowają wówczas więcej witamin i smak będzie zdecydowanie lepszy.

  • Michał napisał(a):

    Czy można pasteryzowac zupe z dyni z ziemniakami???

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *