Zabieramy zupę na wakacje, czyli jak wekować zupy

Tagi:

Pakując się na wakacyjny wyjazd, warto zabrać ze sobą kilka słoików ulubionej zupy. Zwłaszcza gdy planujemy przygotowywać na urlopie obiady we własnym zakresie. Jak wekować zupy? To bardzo proste, wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad. Oto one:

1. Przygotowanie słoików i zakrętek

Słoiki na zupę i wszystkie inne potrawy, które chcemy zawekować, muszą być gorące, suche i mieć szczelne zakrętki. Najgorzej bywa właśnie z tymi pokrywkami, które często są odpowiedzialne za nieudane wekowanie. Powgniatana pokrywka, nawet jeśli kiedyś idealnie pasowała, tym razem może jednak przepuszczać powietrze. Dlatego staram się pokrywek nie wyginać, na przykład podczas prób otwierania słoika. Jedną z metod otwierania słoików, rzeczywiście skuteczną, jest obstukiwanie brzegu pokrywki, ale o wiele lepszym sposobem jest umięśniony sąsiad, który odkręci słoik bez wysiłku, a zakrętka zostanie nienaruszona. Można też kupić nowe zakrętki. Dokonując zakupu zwróćmy uwagę, ile gwintów mają nasze słoiki – pokrywka musi mieć tyle samo wypustek, ile gwintów ma słoik, by mogła szczelnie go zamknąć.

wekowanie IMG_2732

Pokrywki i słoiki muszą być umyte i wyparzone bezpośrednio przed wekowaniem. Możemy wyparzyć same zakrętki, a słoiki umyć i nagrzać w piekarniku. Wystarczy wstawić je do zimnego piekarnika, nastawić go na 180 st. i potrzymać w nim słoiki przez 15 minut od momentu, gdy piekarnik się nagrzeje. Ta metoda jest o tyle lepsza, że nie musimy wycierać słoików. Zakrętki powinny być dokładnie wytarte, tak jak brzeg słoika, który też musi być idealnie suchy.

Do wekowania można też wykorzystać typowe słoiki weck, czyli ze szklanym wieczkiem i gumką. Wszystkie elementy, poza klipsami, też powinny zostać wyparzone.

2. Zalewanie i zakręcanie słoików

Kiedy mamy już przygotowane słoiki i zakrętki, można nalewać zupę. Powinna być świeżo przygotowana, prosto z garnka, jeszcze wrząca. Nalewamy ją do słoików, ale nie do pełna, tylko pozostawiając jakieś 2-3 cm wolnego miejsca. Następnie przecieramy ręcznikiem papierowym brzeg słoika do sucha, zakręcamy mocno zakrętki i gotowe. Można postawić słoiki do góry dnem na kuchennym blacie wyłożonym ścierką do naczyń. Chociaż nie jest to konieczne, dzięki temu szybko przekonamy się, czy słoiki na pewno są szczelne.

wekowanie IMG_2738

3. Sprawdzenie słoików

Kiedy słoiki ostygną, trzeba sprawdzić, czy wekowanie się udało. Jeśli nie wycieka nam zupa ze słoika, a pokrywka się „zassała”, oznacza to, że wszystko przebiegło pomyślnie i nasza zupa jest zabezpieczona na kilka tygodni. Tak przygotowane zapasy do czasu wyjazdu przechowujmy w lodówce, a na czas podróży włóżmy je do turystycznej lodówki lub torby izotermicznej. Możemy też przewieźć zupę w tradycyjnych warunkach, wówczas trzeba ją zjeść w najbliższych dniach.

Wekowanie zup to świetny sposób nie tylko na wakacyjny wyjazd. Sprawdza się także, kiedy na co dzień mamy zupy w nadmiarze, a nie chcemy popaść w kulinarną nudę i jeść dwa dni z rzędu tego samego. No i jeszcze jedna ważna rzecz – wekować możemy każdą zupę, tylko trzeba pamiętać, żeby nie miała dodatku śmietany, jogurtu lub mleka. Zupę możemy zabielić bezpośrednio przed podaniem. Przygotowując zupę do wekowania pamiętajmy też o tym, że jeżeli zawiera ryż lub makaron, to na pewno spęcznieje, więc do zupy dodajmy go w mniejszej ilości.

wekowanie IMG_2858

Do wekowania i zabrania na wakacje polecam:

zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

aromatyczna zupa jarzynowa

zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

krupnik na gęsinie