Zalewajka radomszczańska

Tagi: ,

Zalewajka to bardzo popularna polska zupa. Powstało wiele wersji tego klasycznego dania, niektóre z przepisów doczekały się nawet wpisania na listę produktów tradycyjnych. To, co je łączy to na pewno prostota wykonania, mała liczba składników i specyficzny sposób przygotowania.

Tym razem chciałbym Wam pokażać jak przyrządzić zalewajkę radomszczańską, czyli zupę o niezwykłym aromacie suszonych grzybów, wędzonego boczku i majeranku.

Zalewajka:

  • 700 g ziemniaków

  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 l wody
  • 1/2 l żuru
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Grzyby namocz przez około godzinę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, a na następnie wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż na małym ogniu, aby cebula się zeszkliła.
  3. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ziemniaki i zagotuj. Dorzuć podsmażoną cebulę, pokrojony boczek (część zachowaj do podsmażenia), liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Gotuj na średnim ogniu.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żur ze śmietaną i posiekanym czosnkiem.
  5. Gdy ziemniaki będą półmiękkie dodawaj żurek do gotującej zupy mieszając.
  6. Zupę dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut do miękkości ziemniaków.
  7. Pozostałą część boczku zrumień na patelni i dodaj do zupy.

zalewajka z radomia

zalewajka z radomia

zalewajka z radomia

zalewajka z radomia

Po obfitym sezonie na pewno macie dużo suszonych grzybów – wykorzystajcie je w innych przepisach:

Zobacz też

3 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *