Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem
Tagi: zupa jarzynowa

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Chciałabym jak najdłużej zatrzymać zieleń lata, dlatego ugotowałam zieloną zupę jarzynową z makaronem w kształcie rowerków, bo lato kojarzy mi się między innymi z wycieczkami rowerowymi. A że lato się już skończyło, to trochę za nim tęsknię.
Na szczęście zupę jarzynową można będzie ugotować nawet w środku zimy kupując mrożone warzywa. Uwielbiamy zupy jarzynowe. Są lekkie i sycące. Do podsmażenia cebulki i pora wykorzystałam mój olej czosnkowy z ziołami, ale można też użyć zwykły olej roślinny.
Składniki:
- 2 małe marchewki
- pół małego pora
- 3 cebulki dymki
- olej czosnkowy z ziołami do smażenia
- 1/2 szklanki makaronu
- 600 g zielonych warzyw (groszek, fasolka, brukselka)
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- pęczek świeżego koperku
- 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kosteczkę, a pora w talarki.
- Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju czosnkowego z ziołami. Może też być zwykły olej roślinny.
- Bulion podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego cebulę i pora.
- Marchewkę obieramy i dodajemy w całości jeśli jest mała, a jeśli większa to kroimy w talarki.
- Makaron gotujemy al dente w osobnym garnku.
- Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli używamy mrożonych to bezpośrednio wrzucamy je do gotującego się bulionu.
- Doprawiamy zupę czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
- Kiedy warzywa będą miękkie zdejmujemy z ognia. Drobno pokrojone warzywa gotują się dosyć szybko.
- Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy.
- Zupę podajemy z ugotowanym i odcedzonym makaronem , posypaną natką świeżej pietruszki.
Zachęcam też do skorzystania z naszych innych przepisów na zupy jarzynowe :
2 Comments
gdzie się kupuje taki makaron? 🙂
ten przywiozłam z ostatniego wyjazdu do Włoch 🙂