Zielona zupa jarzynowa z brukselką i makaronem

Tagi:

Chciałabym jak najdłużej zatrzymać zieleń lata, dlatego ugotowałam zieloną zupę jarzynową z makaronem w kształcie rowerków, bo lato kojarzy mi się między innymi z wycieczkami rowerowymi. A że lato się już skończyło, to trochę za nim tęsknię.

Na szczęście zupę jarzynową można będzie ugotować nawet w środku zimy kupując mrożone warzywa. Uwielbiamy zupy jarzynowe. Są lekkie i sycące. Do podsmażenia cebulki i pora wykorzystałam mój olej czosnkowy z ziołami, ale można też użyć zwykły olej roślinny.

Składniki:

  • 2 małe marchewki
  • pół małego pora
  • 3 cebulki dymki
  • olej czosnkowy z ziołami do smażenia
  • 1/2 szklanki makaronu
  • 600 g zielonych warzyw (groszek, fasolka, brukselka)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • pęczek świeżego koperku
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kosteczkę, a pora w talarki.
  2. Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju czosnkowego z ziołami. Może też być zwykły olej roślinny.
  3. Bulion podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego cebulę i pora.
  4. Marchewkę obieramy i dodajemy w całości jeśli jest mała, a jeśli większa to kroimy w talarki.
  5. Makaron gotujemy al dente w osobnym garnku.
  6. Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli używamy mrożonych to bezpośrednio wrzucamy je do gotującego się bulionu.
  7. Doprawiamy zupę czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
  8. Kiedy warzywa będą miękkie zdejmujemy z ognia. Drobno pokrojone warzywa gotują się dosyć szybko.
  9. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy.
  10. Zupę podajemy z ugotowanym i odcedzonym makaronem , posypaną natką świeżej pietruszki.

zielona zupa jarzynowa 3

Zielona zupa jarzynowa 2

Zachęcam też do skorzystania z naszych innych przepisów na zupy jarzynowe :

Zupa jarzynowa z cukinią

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Zupa jarzynowa po tajsku

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *