Zielona zupa

Tagi: , , ,

Zauważyłam, że gotuję ostatnio zgodnie z kluczem kolorystycznym. Kiedy wchodzę do sklepu, moją uwagę przyciągają warzywa w podobnych odcieniach. Sama nie wiem, jak to się dzieje, ale okazuję się, że wizualna intuicja przekłada się doskonale na walory smakowe potrawy. Dziś w menu zielona zupa!

Jako pierwsza do koszyka trafiła mięsista zielona papryka. Do towarzystwa: cukinia. Pomyślałam, że idealnym dopełnieniem byłby brokuł. W warzywniaku niestety, jak na złość, brokuła ani widu ani słychu! Nie wszystko jeszcze stracone…, przemknęło mi przez głowę. Trzeba wziąć się na sposób. Na półce obok przypraw czekała Zupa Brokułowa Jak u Mamy Winiary. Zerknęłam na skład: przyprawy, mieszanka warzywa, nic zbędnego! Dorzuciłam do koszyka, a potem do garnka. Dzięki Brokułowej zupa nie tylko zyskała nie tylko aromat, ale także bardziej intensywny kolor. Drobna pomoc w awaryjnych sytuacjach – na wagę złota.

Składniki:


  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryki
  • 2 cukinie
  • 1 opakowanie Zupy Brokułowej Jak u Mamy Winiary
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz
  • 100 g sera feta

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać. Drobno posiekać.
  2. Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na plastry.
  3. Cukinie umyć, pokroić w kostkę.
  4. Na dnie garnka rozgrzać oliwę.
  5. Zeszklić na niej posiekane cebule i czosnek. Następnie dodać paprykę i krótko podsmażyć.
  6. Dodać cukinie, całość zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na wolnym ogniu.
  7. Kiedy warzywa zmiękną, dodać opakowanie Zupy Brokułowej Jak u Mamy Winiary. Dobrze wymieszać. Zupę zagotować.
  8. Na zakończenie zieloną zupę zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Podawać z kawałkami sera feta.

1 komentarz

  • Bet napisał(a):

    Zupa zielona właśnie studzi się w garnku przed noclegiem w lodówce:) Użyłam świeżych brokułów i doprawiłam zupę ziołami: lubczykiem i estragonem. Jest pyszna. Dzięki za inspirację!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *