Zielone minestrone

Tagi: ,

Zielone minestrone to jedna z moich ulubionych zup z warzyw sezonowych, choć zupełnie inna od tradycyjnej zupy jarzynowej, za którą przepadają moje dzieci i którą gotuję najczęściej. Najbardziej cieszy wiosną, kiedy tęsknota za zielenią jest największa, ale najlepiej przygotować ją latem, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw sezonowych, takich jak groszek cukrowy i fasolka szparagowa. Oczywiście zupę można przygotować z warzyw mrożonych. Ale świeże mają w sobie to coś.

Minestrone to włoska zupa jarzynowa, na którą prawdopodobnie nie ma jednego przepisu. Może być przygotowana z różnych warzyw, na przykład, tak jak moja, z przewagą zielonych. Najważniejsze, żeby była ich pełna. Dodatkowo można do niej dodać makaron, a już obowiązkowo posypać świeżo startym parmezanem, jeśli lubicie. I koniecznie dodajcie dużo ziół. Do zielonego minestrone można dodać także garść szpinaku baby lub kilka młodych listków sałaty, cukinię, a nawet kiełki. Wszystko zależy od upodobań i inwencji twórczej. Smacznego!

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • garść strączków młodego groszku cukrowego (najlepiej odmiana mangetout)
  • 0,5 szklanki świeżego zielonego groszku
  • zielona papryka
  • 20 dkg zielonej fasolki szparagowej
  • 2 gałązki selera naciowego
  • biała część pora
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty

Przygotowanie:

  1. Gałązki selera przełamuję na końcach, wyciągam „łyka”, kroję wzdłuż a następnie w poprzek.
  2. Cebulę siekam, strączkom odcinam końce, por kroję w półtalarki, pozostałe warzywa w kostkę (poza groszkiem :)).
  3. Cebulę wrzucam do rondla na rozgrzany olej, kiedy się zeszkli, dodaję strączki groszku i przesmażam.
  4. Dodaję cukinię, paprykę, seler, groszek, por, natkę pietruszki i posiekaną bazylię, a następnie duszę 10 minut.
  5. Podlewam warzywa wodą, gotuję kolejne 10 minut.
  6. Pod koniec gotowania doprawiając zupę solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Zupę podaję z bułką pszenną. Świeżo starty parmezan dopełni smak zupy.

zielone minestrone

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *