Zimowa granola do zupy mlecznej

Tagi: ,

Zimowa granola do zupy mlecznej to świetny pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Dlaczego jest lepsza, niż jakakolwiek granola ze sklepu? Będzie w niej wszystko to, co lubimy najbardziej – suszone plasterki jabłka, rodzynki, ekspandowane ziarna zbóż. Dodajmy do niej garść suszonych jagód goji lub żurawiny, a dostarczy nam dużą dawkę witaminy C. Zimowa granola do zupy mlecznej i owocowe musli to obowiązkowe pozycje w moim śniadaniowym menu. Smacznego!

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki migdałów w słupach lub płatkach
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki łuskanego niesolonego słonecznika
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek płynnego miodu (lub skrystalizowanego po wcześniejszym podgrzaniu)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szklanka suszonych owoców (rodzynki, jabłko, kokos w płatkach
  • owoce żurawiny)
  • opcjonalnie: 2 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:

  1. Orzechy włoskie grubo siekamy, w misce mieszamy wszystkie sypkie składniki poza suszonymi owocami.
  2. Dodajemy miód, mieszamy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st, pieczemy do zrumienienia (ok. pół godziny lub dłużej), od czasu do czasu lekko mieszamy granolę, aby równomiernie się przyrumieniła.
  3. Kiedy granola przestygnie, delikatnie łamiemy ją na mniejsze kawałki, dodajemy suszone owoce.
  4. Granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podajemy z mlekiem, jogurtem.

granola zimowa

granola zimowa - przepis

domowa granola - jak zrobić?

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *