Zimowa zupa jarzynowa z burakami i makaronem

Tagi: ,

Zimowa zupa jarzynowa z burakami i makaronem łączy to, co najlepsze w zupach jarzynowych i barszczu. Zupę jarzynową z burakami z łatwością można przygotować z krajowych warzyw dostępnych zimą, a Krajanka Buraczkowa pozwala uzyskać wyważony smak i aromat zupy. Zupa jarzynowa z burakami i makaronem na stałe wpisuje się do mojego zimowego menu. Smacznego!

Składniki:

  • Krajanka Buraczkowa Winiary
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • ćwiartka małej białej kapusty
  • listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1,5 l wywaru drobiowego
  • 1/2 szklanki makaronu
  • puszka białej fasoli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • szczypta cukru i sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, por drobno kroimy, kapustę drobno szatkujemy. Tak przygotowane warzywa podduszamy na łyżce klarowanego masła kilka minut razem z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego.
  2. Podlewamy podduszone warzywa kilkoma łyżkami gorącego wywaru, mieszamy, przelewamy do garnka z gorącym wywarem, gotujemy 15 minut.
  3. Dodajemy do zupy krajankę i fasolę, zagotowujemy i gotujemy chwilę (2-3 minuty).
  4. Zabielamy zupę śmietanką.
  5. Zupę jarzynową doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny, dodajemy ugotowany według przepisu na opakowaniu makaron.
  6. Zupę jarzynową z burakami podajemy posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.

zupa jarzynowa z burakami

zupa jarzynowa

zimowa zupa jarzynowa z buraczkami

zupa jarzynowa z burakami i makaronem

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *