Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

Tagi:

Po zioła, także te świeże, w swojej kuchni sięgam codziennie. Dodaję je nie tylko do zup, ale praktycznie do każdego dania. Na parapecie zawsze mam ziołowy rozgardiasz, zwłaszcza zimą, kiedy nie mogę czerpać garściami z ziołowego przydomowego ogródka. O takiej domowej uprawie ziół możecie przeczytać tutaj.

Można się też ograniczyć do zakupu ziół w doniczkach. Jeśli będziemy sięgać po nie przy każdej kulinarnej okazji, nie trzeba będzie pamiętać nawet o podlewaniu. Znikną, zanim zdąży wyschnąć ziemia w doniczce 🙂 W sklepach ziół w doniczkach jest całe mnóstwo. W każdej chwili możemy mieć świeżą bazylię, melisę, tymianek, a nawet lubczyk, choć ten ostatni nie ma tak cudownego aromatu, jak ten rosnący w moim ogródku.

Okazuje się, że zioła są nie tylko świetnym dodatkiem do rozmaitych dań, ale mogą też być ich głównym składnikiem. Ziołowa zupa z jajkiem przepiórki jest właśnie jedną z takich potraw. W sezonie można użyć nawet dzikich ziół, a przepis na zupę z dzikich ziół znajdziecie tutaj.

ziołowa IMG_9574

Składniki:

  • 20 dag masła
  • pęczek szczypioru z dymką
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka pietruszki
  • kilka gałązek bazylii
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 0,5-0,7 l wywaru warzywnego
  • szczypta cukru do smaku
  • sól morska lub zwykła
  • pieprz biały do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki owsianej lub zwykłej
  • jajka przepiórcze lub kurze (ilość wg uznania)

Przygotowanie:

  1. Zioła drobno siekam.
  2. Dymkę kroję w drobną kostkę, podduszam na maśle w rondlu o grubym dnie.
  3. W tym czasie jaja przepiórcze wstawiam go gotowania, gotuję 3 minuty, zalewam zimną wodą, obieram ze skorupek.
  4. Dodaję do rondla posiekane zioła (odrobinę zostawiam do dekoracji) i chwilę duszę.
  5. Dodaję mąkę owsianą, dokładnie mieszam i podlewam gorącym wywarem ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Zagotowuję, zestawiam z kuchenki.
  6. Dodaję do rondla zahartowaną śmietanę, mieszam. Doprawiam zupę solą, białym pieprzem i szczyptą cukru i gałki muszkatołowej.
  7. Zupę podaję z połówkami jaj przepiórczych, posypaną świeżymi ziołami.

ziołowa zupa

Zupa ziołowa

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *