Zupa afrykańska

Tagi: , ,

Odrobina egzotyki! Czy gotowaliście już kiedyś zupę…afrykańską? Kremowa, z dodatkiem domowego masła orzechowego, na które przepis znajdziecie tutaj. Danie przygotujecie w niespełna godzinę. Warzywa wystarczy obrać, pokroić i wrzucić do garnka, a potem zupa afrykańska w zasadzie gotuje się sama! Choć bez mięsa czy śmietany, wyjątkowo syci. Zupa afrykańska najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki:


  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży batat
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • 1 limonka/ 1/2 cytryny
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule obrać, pokroić w piórka.
  2. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w cienkie paski.
  3. Cebulę i paprykę wrzucić na rozgrzaną w dużym garnku oliwę. Dosypać cynamon, ostrą paprykę. Chwilę podsmażyć.
  4. W międzyczasie umyć i obrać marchewki, ziemniaki i batata. Marchewki pokroić w plasterki, ziemniaki i batata w kostkę. Dorzucić do zeszklonych warzyw, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
  5. Warzywa w garnku zalać wodą – tak aby całkowicie je przykryć. Gotować na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Pod koniec gotowania do zupy afrykańskiej dodać puszkę pomidorów, sok z limonki/cytryny, czerwoną soczewicę oraz masło orzechowe – wymieszać i zagotować.
  7. Zupę afrykańską podawać udekorowaną orzeszkami ziemnymi i natką pietruszki.

zupa afrykańskakuchnia afrykańskazupa z Afrykiafrykańska zupadanie afrykańskie

 

Dla miłośników batatów mamy też inne pyszne przepisy: