Zupa a’la leczo z kiełbasą

Tagi: ,

Leczo jest dosyć popularną potrawą i chyba każdy ma swój sprawdzony sposób na przygotowanie tego dania. Moje leczo bardziej przypomina zupę, a przepis dostałam dobrych kilka late temu do teściowej. Mój mąż przyzwyczajony do kuchni swojej mamy nie chciał rezygnować z tych przyzwyczajeń a ja chciałam przenieść do naszego domu trochę smaków z kuchni jego mamy.

Leczo z kiełbasą jest wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, choć pracochłonne. Każdego roku w sezonie paprykowym gotuję ogromny gar lecza i robię zapasy na zimę. Ugotowane leczo można zamrozić lub zamknąć w słoikach i wypasteryzować.

(z podanych składników przygotujemy około 8-10 porcji zupy)

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki
  • 800 g kiełbasy śląskiej
  • 1,4 litra wody
  • 5 cebul średniej wielkości
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1,5 łyżki wędzonej papryki
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • sól morska do smaku
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190 g)

Przygotowanie:

  1. Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy z niej gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę.
  2. Pokrojoną paprykę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę.
  3. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę na złoty kolor.
  4. Kiełbasę kroimy w kostkę i razem z cebulą dodajemy do gotującej się papryki. Gotujemy kolejną godzinę.
  5. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy.
  6. Całość dokładnie mieszamy.

Zupa a’la leczo z kiełbasą najlepsza jest następnego dnia. Podana z kromką chleba smakuje rewelacyjnie.

Zupa a'la leczo z kiełbasą

Zupa a'la leczo z kiełbasą

Zupa a'la leczo z kiełbasą

papryka czerwona

papryka czewrona

Polecam też przepisy na inne zupy z papryką :

Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świezym tymiankiem

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Zobacz też

6 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *