Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty

Tagi: ,

Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty, który możecie dowolnie – przygotować samodzielnie lub kupić w wybranych sklepach owocami i warzywami. Dodatek serka mascarpone sprawia, że zupa borowikowa nabiera aksamitnej konsystencji, a świeża natka pietruszki nadaje zupie borowikowej charakteru.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 3 pietruszki
  • 150 ml zakwasu z kiszonej kapusty
  • 1 opakowanie Zupy borowikowej Winiary
  • 2 łyżki mascarpone
  • Gałązka rozmarynu
  • Natka zielonej pietruszki (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. W trakcie szklenia dorzucić gałązkę rozmarynu.
  2. Marchewkę i pietruszki obrać, pokroić w plasterki. Dorzucić do cebuli i przez chwilę razem podsmażyć.
  3. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą – tak, aby przykryła wszystkie warzywa. Gotować na wolnym ogniu aż marchewki i pietruszki całkowicie zmiękną – wówczas zmiksować całość na gładką masę i dolać zakwas z kiszonej kapusty.
  4. W 500 ml zimnej wody rozmieszać zawartość opakowania Zupy borowikowej Winiary. Dodać do przygotowanej bazy zupy. Zagotować.
  5. Całość gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, dodać mascarpone – rozprowadzając serek w z odrobiną gorącej zupy borowikowej w osobnym naczyniu, aby się nie zważył.
  6. Zupa borowikowa dobrze smakuje z posiekaną natką zielonej pietruszki, chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

zupa borowikowaborowik3zupa z borowikówborowik1

 

Zabielanie zupy serkiem mascarpone to świetny sposób, ale czy wiesz jak jeszcze postępować z zupami? Zobacz nasze triki i pomysły!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *