Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
Tagi: przepisy wigilijne, zupa grzybowa, zupa wigilijna

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty, który możecie dowolnie – przygotować samodzielnie lub kupić w wybranych sklepach owocami i warzywami. Dodatek serka mascarpone sprawia, że zupa borowikowa nabiera aksamitnej konsystencji, a świeża natka pietruszki nadaje zupie borowikowej charakteru.
Składniki:
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 1 marchewka
- 3 pietruszki
- 150 ml zakwasu z kiszonej kapusty
- 1 opakowanie Zupy borowikowej Winiary
- 2 łyżki mascarpone
- Gałązka rozmarynu
- Natka zielonej pietruszki (opcjonalnie)
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. W trakcie szklenia dorzucić gałązkę rozmarynu.
- Marchewkę i pietruszki obrać, pokroić w plasterki. Dorzucić do cebuli i przez chwilę razem podsmażyć.
- Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą – tak, aby przykryła wszystkie warzywa. Gotować na wolnym ogniu aż marchewki i pietruszki całkowicie zmiękną – wówczas zmiksować całość na gładką masę i dolać zakwas z kiszonej kapusty.
- W 500 ml zimnej wody rozmieszać zawartość opakowania Zupy borowikowej Winiary. Dodać do przygotowanej bazy zupy. Zagotować.
- Całość gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, dodać mascarpone – rozprowadzając serek w z odrobiną gorącej zupy borowikowej w osobnym naczyniu, aby się nie zważył.
- Zupa borowikowa dobrze smakuje z posiekaną natką zielonej pietruszki, chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zabielanie zupy serkiem mascarpone to świetny sposób, ale czy wiesz jak jeszcze postępować z zupami? Zobacz nasze triki i pomysły!