Zupa borowikowa nie tylko na święta

Tagi: , ,

Zupy grzybowe warto gotować przez cały rok, a nie tylko od święta. W sezonie zawsze staram się sięgać po świeże grzyby prosto z lasu, zaś w okresie bożonarodzeniowym korzystam z mrożonych i suszonych zapasów.

Dziś proponuję przepis na zupę borowikową, której głównym składnikiem są grzyby uznawane za prawdziwy rarytas i jedną z najszlachetniejszych odmian dziko rosnących w Polsce.

Zupę borowikową w takim wydaniu lubię najbardziej – jest gęsta, sycąca i mocno aromatyczna. Wyraźny grzybowy zapach i smaku uzyskujemy w niej między innymi dzięki zastosowaniu grzybów suszonych. Z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu, zupa borowikowa z powodzeniem może posłużyć jako lekki, jednodaniowy obiad, lub jako jedno z głównych dań na świątecznym stole.

Zupa borowikowa:


  • 1,5 l bulionu warzywnego Winiary
  • 300 g borowików świeżych lub mrożonych
  • 50 g suszonych borowików
  • 2-3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na godzinę do namoczenia. Następnie ugotuj i wywar zachowaj.
  2. Grzyby mrożone – rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem. W sezonie warto wykorzystać świeże grzyby. Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż krótko na rozgrzanej oliwie z masłem.
  4. Dodaj pokrojone w kawałki świeże/mrożone grzyby (kilka sztuk odłóż) i podlej białym winem.
  5. Następnie wlej wywar z grzybami i bulion jarzynowy. Gotuj przez ok. 20 minut.
  6. Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę borowikową zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż odłożone grzyby.
  8. Zupę borowikową nałóż do talerzy. Każdą porcję udekoruj plasterkami grzybów i posiekaną natką pietruszki. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

zupa borowikowa - jak zrobić?

zupa z suszonych grzybów

zupa grzybowa - przepis

zupa krem z borowików

Wino jest ciekawym pomysłem na bazę do eleganckiej zupy. Zobacz też jak wykorzystać je w innych przepisach:

Zobacz też

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *