Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

Tagi:

Zupa borowikowa ugotowana ze świeżych borowików prosto z lasu to dla mnie najlepsze co może być w sezonie grzybowym! A borowik szlachetny to prawdziwy rarytas wśród polskich grzybów. Jego smak i aromat nie mają sobie równych.

Zupy grzybowe najczęściej zajadam z ziemniakami, ale dziś nieco inaczej niż zazwyczaj, zupę borowikową serwuję z rybą! Upieczony w piekarniku dorsz, przyprawiony majerankiem i zanurzony w zupie borowikowej o intensywnym aromacie smakuje doskonale.

Składniki:

  • Zupa borowikowa
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 500 g świeżych borowików
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • Pieczony dorsz
  • 300 g filetu z dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i natrzyj oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Odstaw na ok. 30 minut.
  2. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Borowiki podsmaż na maśle z oliwą, następnie zdejmij z patelni i odstaw.
  4. Warzywa obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Seler, pietruszkę i marchewkę pokrój w kostkę (1 x 1 cm).
  5. W garnku o grubszym dnie rozgrzej łyżkę masła i oliwy, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.
  6. Do garnka dodaj grzyby i zalej gorącym bulionem. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  7. W tym czasie upiecz dorsza w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 30 minut.
  8. Zupę borowikową dopraw solą i pieprzem do smaku i zapraw słodką śmietanką. Na koniec dodaj suszony majeranek.
  9. Upieczoną rybę wyłóż na talerze i zalej zupą borowikową.

zupa borowikowa

zupa z borowików

zupa grzybowa

zupa borowikowa z dorszem

Jeśli lubisz smak ryby w zupie, sprawdź też inne przepisy na blogu:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *