Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami
Tagi: zupa grzybowa

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Zupa borowikowa ze świderkami może pojawiać się na naszych stołach nie tylko jesienią. Smak wyjątkowych grzybowych zup przygotowywanych ze świeżych grzybów można odtworzyć o każdej porze roku, sięgając po grzyby mrożone. Aby zupa był jeszcze bardziej aromatyczna, jako bazę warto wykorzystać Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary, w której znajdziecie pachnące suszone grzyby i idealnie do nich dobrane przyprawy.
Do przygotowania zupy można wykorzystać grzyby mrożone w całości lub krojone. Ja sięgnęłam po te w całości, ze względu na ich nieodparty urok. Kilka z nich warto odłożyć do dekoracji zupy na talerzach, resztę trzeba będzie jednak pokroić.
Zupa borowikowa może być podana z różnego rodzaju makaronem, jednak najbardziej będą pasować świderki, ewentualnie inny drobny makaron.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego 😊
Zupa borowikowa ze świderkami:
- 200 g mrożonych borowików (całych lub krojonych)
- opakowanie Zupy Grzybowej Nasza Specjalność Winiary
- mała cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- łyżeczka soku z cytryny
- świeżo posiekana natka pietruszki
- makaron świderki 200 g
Przygotowanie:
- Mrożone borowiki przekładamy na sitko, przepłukujemy pod bieżącą wodą. Całe grzyby kroimy w kawałki, pozostawiając kilka grzybów w całości.
- Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.
- W rondlu lekko rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe, smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
- Dodajemy grzyby, dusimy, aż odparują wodę, później lekko podsmażamy, oprószając grzyby solą. Odkładamy do miseczki grzyby pozostawione w całości.
- Zawartość opakowania z zupą grzybową rozprowadzamy w 0,7 l wody, dodajemy do rondla z podsmażonymi borowikami. Gotujemy 7 minut, często mieszając.
- Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem, przełamujemy smak odrobiną soku z cytryny.
- Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Zupę podajemy ze świderkami, dekorujemy na talerzach podsmażonymi borowikami. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.



