Zupa borowikowa ze świderkami i podsmażanymi borowikami

Tagi:

Zupa borowikowa ze świderkami może pojawiać się na naszych stołach nie tylko jesienią. Smak wyjątkowych grzybowych zup przygotowywanych ze świeżych grzybów można odtworzyć o każdej porze roku, sięgając po grzyby mrożone. Aby zupa był jeszcze bardziej aromatyczna, jako bazę warto wykorzystać Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary, w której znajdziecie pachnące suszone grzyby i idealnie do nich dobrane przyprawy.

Do przygotowania zupy można wykorzystać grzyby mrożone w całości lub krojone. Ja sięgnęłam po te w całości, ze względu na ich nieodparty urok. Kilka z nich warto odłożyć do dekoracji zupy na talerzach, resztę trzeba będzie jednak pokroić.

Zupa borowikowa może być podana z różnego rodzaju makaronem, jednak najbardziej będą pasować świderki, ewentualnie inny drobny makaron.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego 😊

Zupa borowikowa ze świderkami:

  • 200 g mrożonych borowików (całych lub krojonych)
  • opakowanie Zupy Grzybowej Nasza Specjalność Winiary
  • mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • łyżeczka soku z cytryny
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • makaron świderki 200 g

Przygotowanie:

  1. Mrożone borowiki przekładamy na sitko, przepłukujemy pod bieżącą wodą. Całe grzyby kroimy w kawałki, pozostawiając kilka grzybów w całości.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.
  3. W rondlu lekko rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe, smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
  4. Dodajemy grzyby, dusimy, aż odparują wodę, później lekko podsmażamy, oprószając grzyby solą. Odkładamy do miseczki grzyby pozostawione w całości.
  5. Zawartość opakowania z zupą grzybową rozprowadzamy w 0,7 l wody, dodajemy do rondla z podsmażonymi borowikami. Gotujemy 7 minut, często mieszając.
  6. Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem, przełamujemy smak odrobiną soku z cytryny.
  7. Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  8. Zupę podajemy ze świderkami, dekorujemy na talerzach podsmażonymi borowikami. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *