Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa borowikowa ze świderkami może pojawiać się na naszych stołach nie tylko jesienią. Smak wyjątkowych grzybowych zup przygotowywanych ze świeżych grzybów można odtworzyć o każdej porze roku, sięgając po grzyby mrożone. Aby zupa był jeszcze bardziej aromatyczna, jako bazę warto wykorzystać Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary, w której znajdziecie pachnące suszone grzyby i idealnie do nich dobrane przyprawy.
Do przygotowania zupy można wykorzystać grzyby mrożone w całości lub krojone. Ja sięgnęłam po te w całości, ze względu na ich nieodparty urok. Kilka z nich warto odłożyć do dekoracji zupy na talerzach, resztę trzeba będzie jednak pokroić.
Zupa borowikowa może być podana z różnego rodzaju makaronem, jednak najbardziej będą pasować świderki, ewentualnie inny drobny makaron.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego :)
Przygotowanie
44 min
Krok 1
4 min
Mrożone borowiki przekładamy na sitko, przepłukujemy pod bieżącą wodą. Całe grzyby kroimy w kawałki, pozostawiając kilka grzybów w całości.
Krok 2
3 min
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.
Krok 3
6 min
W rondlu lekko rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe, smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
Krok 4
10 min
Dodajemy grzyby, dusimy, aż odparują wodę, później lekko podsmażamy, oprószając grzyby solą. Odkładamy do miseczki grzyby pozostawione w całości.
Krok 5
7 min
Zawartość opakowania z zupą grzybową rozprowadzamy w 0,7 l wody, dodajemy do rondla z podsmażonymi borowikami. Gotujemy 7 minut, często mieszając.
Krok 6
3 min
Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem, przełamujemy smak odrobiną soku z cytryny.
Krok 7
8 min
Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Krok 8
3 min
Zupę podajemy ze świderkami, dekorujemy na talerzach podsmażonymi borowikami. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Krok 1
z
8
Mrożone borowiki przekładamy na sitko, przepłukujemy pod bieżącą wodą. Całe grzyby kroimy w kawałki, pozostawiając kilka grzybów w całości.
Krok 2
z
8
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.
Krok 3
z
8
W rondlu lekko rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe, smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
Krok 4
z
8
Dodajemy grzyby, dusimy, aż odparują wodę, później lekko podsmażamy, oprószając grzyby solą. Odkładamy do miseczki grzyby pozostawione w całości.
Krok 5
z
8
Zawartość opakowania z zupą grzybową rozprowadzamy w 0,7 l wody, dodajemy do rondla z podsmażonymi borowikami. Gotujemy 7 minut, często mieszając.
Krok 6
z
8
Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem, przełamujemy smak odrobiną soku z cytryny.
Krok 7
z
8
Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Krok 8
z
8
Zupę podajemy ze świderkami, dekorujemy na talerzach podsmażonymi borowikami. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0