Zupa botwinka z fasolką szparagową

Tagi: , ,

Długo wyczekiwana zupa botwinka z fasolką szparagową, o wyśmienitym słodko-kwaśnym smaku, to obowiązkowa pozycja w wiosennym menu. Można ją przygotować już wczesną wiosną, jak tylko wzejdzie pierwsza botwinka, jeszcze bez buraczków, ale za to z bujną czupryną zielonych listków. Do zupy można dodać pokrojone w ćwiartki jajko lub wkroić biały twaróg. I hojnie posypać zieleniną.

Botwinka z fasolką szparagową:

  • pęczek botwinki
  • 1/2 butelki koncentratu soku z buraków Winiary
  • 0,7 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 4-6 młodych ziemniaków
  • 15 dag fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
  • młoda marchewka
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietany
  • opcjonalnie: kilka łyżek soku z cytryny
  • posiekana natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:

  1. Botwinkę i pozostałe warzywa dokładnie płuczemy. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, ziemniaki w kostkę, marchewkę w plasterki. Jeśli botwinka ma buraczki, również kroimy je w pasterki. Łodyżki i liście siekamy.
  2. Wywar zagotowujemy, dodajemy fasolkę, po chwili ziemniaki, marchewkę, buraczki i posiekane łodyżki. Gotujemy 15 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy liście botwinki, po chwili koncentrat soku z buraków, zagotowujemy.
  4. Zupę zabielamy śmietaną. W razie konieczności doprawiamy sokiem z cytryny.
  5. Na talerzach dekorujemy zupę posiekaną zieleniną.

botwinka z fasolką IMG_6112

botwinka z fasolką IMG_6143

botwinka z fasolką dyptyk 1

botwinka z fasolką główne IMG_6157

botwinka z fasolką dyptyk 3

botwinka z fasolką dyptyk 2

botwinka z fasolką IMG_6155

 

Zupa z młodej botwinki to prawdziwy wiosenny rarytas. Ale póki jeszcze możemy się cieszyć wyjątkowym smakiem młodych warzyw, sprawdź też inne nasze przepisy idealne na wiosnę i początek lata!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *