Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami

Tagi: ,

Aksamitna zupa brokułowa z dodatkiem chrupiących czosnkowych grzanek, posypana płatkami parmezanu to kompozycja kilku różnych smaków. Lekko słodki smak kremu z brokułów przełamują ziołowe grzanki i słony parmezan. Zupa brokułowa, którą przygotujemy w 30 minut, nasyci nas na co najmniej kilka godzin.

Zupa brokułowa:

  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1 fenkuł
  • 200g zielonego groszku
  • ok. 600 ml wody
  • 1 opakowanie Zupy Brokułowej Jak u Mamy WINIARY
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól i pieprz
  • Garść parmezanu w płatach

Przygotowanie:

  1. Cebulę, pietruszki i fenkuł obrać i pokroić na mniejsze części.
  2. Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, dodać groszek, zalać wodą (tak, aby przykryła ona warzywa) i gotować do miękkości.
  3. Kiedy warzywa zmiękną, zblendować całość na gładki krem.
  4. W 200ml zimnej wody rozmieszać zawartość opakowania Zupa Brokułowa Jak u Mamy WINIARY. Dolać do zupy wraz z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny.
  5. Mascarpone rozmieszać w niewielkiej ilości ciepłej zupy, dolać do garnka. Całość doprawić curry, słodką papryką, solą i pieprzem, zagotować.
  6. Gotowy krem brokułowy serwować z czosnkowymi grzaneczkami i płatkami sera parmezan.

 

Czosnkowe grzaneczki:

  • Bagietka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Suszone zioła: oregano, bazylia, rozmaryn

Przygotowanie:

  1. Ząbki czosnku obrać, bagietkę pokroić na kromki.
  2. Każdą kromkę natrzeć czosnkiem i pokroić na małe grzanki.
  3. Na patelni rozgrzać masło.
  4. Pokrojone grzanki wymieszać z ziołami, wrzucić na rozgrzane masło. Smażyć na złoty kolor.

krem z brokułazupa brokułowazupa z brokułakrem brokułowy z grzankami

 

Jeśli smakuje ci fenkuł, inaczej koper włoski, zobacz też inne nasze przepisy:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *