Zupa brokułowa z faszerowanymi pieczarkami

Tagi: , ,

W wielu domach przyjęło się kremowe zupy podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Pyyycha. Ale do takich zupa pasuje też wiele innych dodatków, a jednym z nich są faszerowane kapelusze pieczarek.

Moja zupa brokułowa potrzebuje ciekawego dodatku przede wszystkim ze względu na dzieci, które nie darzą brokuła sympatią i staram się zawsze wymyślić do tej zupy coś, co zachęci je do jedzenia. Czasami wystarczy, że jest to tylko ciekawa nazwa, o czym możecie się przekonać tutaj. Ale najbardziej przekonują je pyszne dodatki, na przykład zrumienione na patelni migdały, nasiona słonecznika, własnoręcznie przygotowane grzanki lub faszerowane kapelusiki, które zostały na początku wzięte za kotleciki.

Brokuły są cennym źródłem flawonoidów, łatwo przyswajalnego kwasu foliowego, błonnika. Brokuła nie powinno się za długo gotować, żeby nie pozbawić go wszystkich cennych właściwości, jakie posiada. Różyczkom brokuła wystarczy kilka minut gotowania, a już na pewno nie trzeba tego czasu wydłużać, gdy chcemy zupę zmiksować na gładki krem.

Faszerowane pieczarki:

  • 6 pieczarek średniej wielkości
  • 3 cebule (u mnie szalotki)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki startych migdałów (bez skórki)
  • ok. 4 łyżki tartego sera typu parmezan
  • łyżka masła
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Nastawiam piekarnik na 220 st. C. Pieczarki dokładnie oczyszczam, odcinam nóżki, wydrążam kapelusze. Nóżki drobno kroję.
  2. Cebulę siekam, podduszam na maśle, dodaję posiekane nóżki pieczarek, chwilę duszę, dodaję natkę pietruszki, tarte migdały, wyciśnięty przez praskę czosnek. Duszę do odparowania wody, doprawiam solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowanym farszem napełniam kapelusze pieczarek, na każdy kapelusz nakładam wiórek masła i posypuję tartym serem.
  4. Kapelusze zapiekam około 20 minut, aż wierzch nabierze ciemnozłotego koloru.

Zupa brokułowa:

  • brokuł świeży 1 sztuka
  • 1l wywaru drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • sól morska
  • łyżeczka cukru
  • pieprz czarny
  • opcjonalnie: garść płatków migdałowych lub łuskanego słonecznika

Przygotowanie:

  1. Brokuła oczyszczam, dzielę na małe różyczki, wrzucam do wrzącej wody, lekko posolonej i z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotuję 5 minut, po tym czasie odsączam i płuczę zimną wodą.
  2. Wywar podgrzewam, do wrzącego wywaru dodaję brokuła, dodaję trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, gotuję chwilę.
  3. Zdejmuję z płyty, odlewam do mniejszego garnuszka chochlę zupy, rozprowadzam w niej serek topiony, dodaję do garnka z resztą zupy, mieszam, doprawiam czarnym pieprzem.
  4. Podaję z faszerowanymi kapeluszami pieczarek.

brokułowa_IMG_5008

brokułowa

brokułowa_2

brokułowa_IMG_5031

brokułowa_IMG_5054brokułowa_IMG_5076

8 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *