Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

Tagi: ,

Łagodne w smaku brokuły nabierają charakteru w towarzystwie parmezanu i pieczonych kuleczek ciecierzycy. Tak podana zupa brokułowa nigdy się nie nudzi. Kiedy dodacie do niej ciecierzycę już na talerzu, pozostanie przyjemnie chrupiąca. Można też pozwolić ciecierzycy zmięknąć w garnku z zupą. Jak wolicie?

Zupa brokułowa:

  • 450 g mrożonych brokułów lub jeden świeży
  • 3 ziemniaki
  • 1 l wywaru warzywnego lub mięsnego (drobiowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • szczypta kurkumy
  • sól morska i pieprz biały do smaku
  • sok z połówki limonki do smaku
  • parmezan do udekorowania zupy

Przygotowanie:

  1. W rondlu lekko rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podduszamy pokrojona w kostkę cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  2. Podlewamy cebulkę i ziemniaki wywarem, zagotowujemy. Dodajemy obrane ząbki czosnku, gotujemy 5 minut, dodajemy mrożone różyczki brokuła, gotujemy kolejne 10 minut.
  3. Zestawiamy garnek z kuchenki, miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą i sokiem z limonki.
  4. Zupę podajemy z gorącą pieczoną ciecierzycą, posypujemy startym na płatki lub wiórki parmezanem. Doprawiamy pieprzem.

 

 

Pieczona ciecierzyca:

  • puszka ciecierzycy konserwowej
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczka chili
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  2. Ciecierzycę płuczemy na sicie, osuszamy na listku ręcznika papierowego. Przekładamy do miski.
  3. Skrapiamy ciecierzycę oliwą, posypujemy przyprawami, delikatnie mieszamy.
  4. Przekładamy ciecierzycę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika.
  5. Pieczemy ok. 40 minut. W połowie czasu pieczenia delikatnie mieszamy ciecierzycę.

zupa brokułowa IMG_3720

zupa brokułowa dyptyk 1

zupa brokułowa IMG_3740

zupa brokułowa dyptyk 2

zupa brokułowa IMG_3734

 

Jeśli lubisz ciecierzycę, to koniecznie musisz spróbować też innych naszych przepisów:

Zobacz też