Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

Tagi: ,

Dzisiejszy pomysł to prosta zupa z ciekawymi dodatkami. Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami to danie, które sprawdzi się idealnie, kiedy niespodziewanie wpadną do Ciebie z wizytą goście lub przyjaciele zapowiedzą się na ostatnią chwilę. Zupę przygotujesz bez długiej listy zakupów, a wykwintnymi dodatkami zaskoczysz gości.

Pieczony pasternak (nie mylić z pietruszką!) nada zupie słodyczy, z kolei uprażone orzechy będą przyjemnie chrupać. Pasternak i pietruszka to łudząco podobne do siebie warzywa, które zdarza się mylić nawet samym sprzedawcom. Pasternak ma słodki orzechowy zapach, a w smaku zbliżony jest do marchewki – i właśnie o taką kombinację aromatów nad chodzi. Pasternak ma niedużo kalorii, zawiera także kwas foliowy, magnez, witaminę C i sporo błonnika.

Brokuły z dodatkiem przypraw znajdziesz w saszetce Zupy Brokułowej Jak u Mamy WINIARY. Dzięki tej małej pomocy, zupa będzie gotowa naprawdę szybko!

Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami:


  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por (biała część)
  • 3 sztuki pasternaku
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 opakowanie Zupy Brokułowej Jak u Mamy WINIARY
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 80 ml śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Kilka łyżek oliwy
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • dodatkowo: 80 g orzechów (włoskich lub nerkowca) do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Pora dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek.
  5. Dodać pora, pokrojone ziemniaki oraz kurkumę. Całość krótko podsmażyć, następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie warzywa.
  6. Gotować na wolnym ogniu, przez ok. 15 minut – aż warzywa zmiękną.
  7. W międzyczasie pasternak obrać, pokroić w słupki o długości ok. 4 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą i posypać pieprzem ziołowym. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut – aż pasternak zmięknie i się zrumieni.
  8. Kiedy warzywa w garnku zmiękną, dodać opakowanie Zupy Brokułowej Jak U Mamy WINIARY. Dobrze wymieszać. Dodać sok z cytryny oraz kmin rzymski.
  9. Zupę zagotować i zmiksować na gładki krem, w trakcie miksowania dolać śmietanę.
  10. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolać odrobinę wody.
  11. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  12. Orzechy delikatnie uprażyć.
  13. Zupę podawać z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami.

Zupa brokułowa z pieczonym w piekarniku pasternakiem i prażonymi orzechamiZupa brokułowa jak u mamy z pieczonym pasternakiemzupa brokułowa na szybko z pasternakiem ekspresowa zupa brokułowa z pasternakiemzupa brokułowa na szybko z pieczonym pasternakiem

Dowiedz się, jak przygotować domowy susz warzywny i sprawdź, jak przygotować wiosenne zupy!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *