Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem

Tagi: ,

Zupa na co dzień – jaka musi być? Szybka i prosta, żeby można ją było przygotować jeszcze przed wyjściem do pracy albo zaraz po powrocie (bez stresu, że domownicy w tym czasie pomrą z głodu). I pyszna, bo przecież nie jemy tylko po to, by przeżyć 🙂 Taka jest zupa brokułowa z ryżem jaśminowym i koperkiem.

Właściwie zupa brokułowa robi się sama – w kuchni nie musi być nikogo do pomocy. Ale przy stole na pewno zgromadzi się komplet domowników! 🙂 Smacznego 🙂

Zupa brokułowa z ryżem i koperkiem:

  • pół świeżego brokuła
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 kostki do smaku drobiowa Winiary
  • 1 l wody
  • 50 g ryżu jaśminowego
  • łyżka masła
  • pęczek koperku
  • 1/4 szklanki śmietany

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w cienkie plasterki i siekamy.
  2. Podduszamy warzywa ma maśle, dorzucając dwie gałązki koperku.
  3. Dodajemy 1 l wody, zagotowujemy.
  4. Dodajemy przepłukany na sicie ryż, ponownie zagotowujemy, dodajemy kostkę do smaku, brokuła podzielonego na małe różyczki i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy połowę posiekanego koperku.
  5. Zestawiamy garnek z zupą z kuchenki, odstawiamy pod pokrywką na 10 minut.
  6. Zupę brokułową zabielamy śmietaną, podajemy z koperkiem.

Z podanych składników otrzymamy 4 porcje pysznej zupy brokułowej.

zupa brokułowa

brokułowa

zupa z brokułów

zupa z brokułami

zupa z brokułem

zupa brokułowa z ryżem

brokułowa z ryżem i koperkiem

zupa z zielonych warzyw

Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z ryżem:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *