Zupa brukselkowa z grillowanym kurczakiem

Tagi:

To miała być zupa brukselkowa krem, podana z kawałkami grillowanej piersi kurczaka. Ale kiedy była prawie gotowa i wystarczyło ją tylko zblendować, postanowiłam tego nie robić. Brukselka w zupie wygląda po prostu uroczo i pysznie smakuje, więc po co ją miksować? Chyba że nie lubicie brukselki, to się nie zastanawiajcie 🙂 Zmiksowana z innymi warzywami przestaje być groźna dla swoich zagorzałych przeciwników (którzy niechęć do brukselki pielęgnują od dziecka).

Smacznego!

Składniki:

  • 30 dag brukselki
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • 2 małe ziemniaki
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki lub koperku
  • zielenina do dekoracji
  • pierś z kurczaka
  • kilka łyżek oleju
  • ulubione przyprawy do przyprawienia kurczaka

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Brukselkę w razie konieczności obieramy z zewnętrznych liści, małe główki pozostawiamy w całości, duże kroimy w ćwiartki. Por kroimy w półtalarki, cebulę w kostkę.
  2. Na odrobinie oleju podduszamy cebulkę, dodajemy pokrojone warzywa, listek laurowy i ziele angielskie, chwilę dusimy.
  3. Podlewamy warzywa 0,75 l wody, gotujemy 15 minut, pod koniec dodajemy suszoną natkę pietruszki lub koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Pierś kurczaka kroimy w poprzek, skrapiamy olejem, oprószamy przyprawami (jeśli mamy czas, przygotowujemy pierś wcześniej i odstawiamy na kilka godzin do lodówki).
  5. Rozgrzewamy patelnię grillową, smażymy po 7 minut z każdej strony.
  6. Zupę zabielamy śmietaną, podajemy z kawałkami grillowanej piersi kurczaka. Posypujemy świeżo posiekaną zieleniną.

 

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *