Zupa buraczkowa ze szpinakiem

Tagi: ,

Buraczki można kochać za wiele rzeczy, na przykład za sporą ilość cennego żelaza, ale przede wszystkim za smak i przecudny kolor! To właśnie te dwie cechy sprawiają, że każdy kocha buraczki. Może niekoniecznie pod każdą postacią, ale nie znam nikogo, komu by buraczki w ogóle nie pasowały. Mi pasują na różne sposoby, a jednym z nich jest zupa buraczkowa ze szpinakiem, czyli jeszcze więcej żelaza na talerzu. Niby żelazo w szpinaku jest przereklamowane, ale każdy z nas zna przynajmniej jeden przypadek w postaci słynnego marynarza, któremu szpinak dodawał niezwykłej siły. A nawet jeśli to bajka, zupa buraczkowa ze szpinakiem smakuje bajecznie!

Młode buraczki nie tracą swojego pięknego koloru podczas gotowania, zatem zupa nie tylko smakuje obłędnie, ale też tak wygląda. Podduszone na maśle listki młodego szpinaku pięknie się prezentują w towarzystwie buraczków, chociaż być może wzbudzą sprzeciw u młodszych domowników. Aczkolwiek czasem dzieci potrafią zaskakiwać swoim zamiłowaniem do listków botwinki, szpinaku, szczawiu, jak również wszelkiego rodzaju zieleniny, którą hojnie posypujemy zupy na talerzach. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcie zupy.

Zupa buraczkowa ze szpinakiem:

  • 4-6 buraczków (niecałe 0,5 kg)
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 l wywaru drobiowego lub wołowego
  • ok. 70 g świeżego szpinaku (2 duże garści)
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • ocet winny do smaku
  • szczypta cukru i soli do smaku
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki śmietany

Przygotowanie:

  1. Buraczki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Przygotowane warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy ok. 1 l wywaru, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw ok 15 minut.
  3. Na patelni delikatnie rozgrzewamy mało, dodajemy szpinak (można go wcześniej posiekać), chwilę dusimy, aż listki zmiękną. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę dusimy.
  4. Podduszony na maśle szpinak dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy. Doprawiamy solą, przełamujemy smak szczyptą cukru i octem winnym.
  5. Zupę podajemy posypaną świeżo posiekaną zieleniną. Można też zabielić zupę śmietaną.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *