Zupa buraczkowa

Tagi: ,

Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw, które moim zdaniem gości w naszych kuchniach zbyt rzadko. Dlatego staram się sięgać po nie nie tylko z okazji świąt i używać ich do sałatek, zapiekanek, a przede wszystkim do zup, ze szczególnym uwzględnieniem zupy buraczkowej. Piękna barwa buraków zapewnia nietuzinkowy wygląd każdemu daniu – dokładnie w ten sposób kusi swoim intensywnym czerwonym kolorem moja zupa buraczkowa.

Niech Cię nie zmyli dość długa lista składników – zupa buraczkowa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą są oczywiście buraki, które nadają jej kolor i główny akcent smakowy, zaś inne warzywa jak marchewka, pietruszka, czy ziemniaki nadają jej treściwego charakteru. Przysłowiową wisienką na torcie w przypadku zupy buraczkowej będzie łyżka gęstej śmietany i szczypta świeżego koperku. Dzięki temu zupa buraczkowa będzie pyszna i niezwykle efektowna dla oka.

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego lub drobiowego

  • Barszcz-koncentrat z przyprawami Winiary – 1 opakowanie
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 włoskiej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia warzyw
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • po 1 łyżce śmietany 18% na każdą porcję do podania
  • świeży koperek do podania

Przygotowanie:

  1. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Doprowadź go do wrzenia i trzymaj na małym ogniu.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i korzeń pietruszki obierz, następnie pokrój na talarki.
  3. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie wrzuć marchew i pietruszkę. Podsmażaj dalej przez około 5 minut.
  4. Ziemniaki pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Do wywaru dorzuć ziemniaki i zagotuj. Następnie dodaj kapustę.
  5. Do garnka dodaj zawartość patelni i opakowanie Barszczu-koncentratu z przyprawami Winiary. Dopraw: liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu.
  6. Całość gotuj przez ok. 15 minut.
  7. Na koniec dodaj do zupy buraczkowej przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Zupę buraczkową możesz podać z kleksem śmietany, posypaną świeżym koperkiem.

Zupa buraczkowa - przepis

Zupa buraczana - jak zrobić?

zupa z buraków - składniki

 

buraczkowa - dodatki

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zobacz też inne przepisy na zupy ze śmietaną:

Dowiedz się też więcej o tym jak zabielać zupę, jak zagęszczać zupy i jak uratować przesoloną zupę!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *