Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

Tagi:

Intensywna w smaku, kremowa zupa cebulowa to moja alternatywa dla klasycznej francuskiej zupy z cebuli. Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość przyrządzenia jej z zaledwie kilku składników. Podstawą jest Zupa Cebulowa Jak U Mamy Winiary. Do tego podsmażona cebula, która staje się łagodna, lekko słodka i bardzo aromatyczna. Dopełnieniem zupy krem są dodatki w postaci – ziołowych, chrupiących grzanek oraz aromatycznego, wędzonego boczku. Wypróbujcie sami i przekonajcie się, że pikantna zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami to propozycja nie tylko na mroźne, zimowe popołudnie! Gwarantujemy, że rozgrzeje ona nie tylko Wasze żołądki, ale również serca.

Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami:

  • 1 opakowanie Zupy Cebulowej Jak U Mamy Winiary
  • 600 g cebuli
  • 100 g wędzonego boczku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • na grzanki czerstwe pieczywo pszenne lub razowe
  • suszone zioła np. tymianek
  • świeże zioła do podania

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż w garnku o grubszym dnie na odrobinie oleju lub oliwy.
  2. Cebulę smaż na małym ogniu, aż nabierze mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczyna przywierać do spodu garnka, dodaj jeszcze nieco oliwy.
  3. Do mniejszego garnka wlej 0,5 l wody i wsyp zawartość opakowania zupy cebulowej. Mieszając, gotuj 20 minut.
  4. Zupę cebulową wlej do podsmażonej cebuli. Dopraw tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Gotuj ok. 5 minut. Następnie zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
  5. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.
  6. Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, suszone zioła, np. tymianek.
  7. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.
  8. Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut.
  9. Zupę krem podawaj z grzankami, podsmażonym boczkiem i ziołami. 

zupa cebulowa na szybkokrem cebulowy na boczkuzupa cebulowa na każdą okazjęzupa cebulowa z grzankamizupa krem cebulowa ze świeżymi ziołami

Szukasz dodatków do zupy cebulowej? Oprócz grzanek sprawdzą się również:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *