Zupa cebulowa z grzankami

Tagi:

Od pewnego czasu przymierzałam się do ugotowania zupy cebulowej. Nie ukrywam, że nieco przerażała mnie niemała ilość cebuli do pokrojenia, ale czasem trzeba się nieco poświęcić dla pysznej zupy. Poza tym jest niezawodny sposób na to aby nie uronić ani jednej kropli łzy podczas krojenia cebuli.Jeśli go jeszcze nie znacie to zapraszam do wpisu , gdzie prezentujemy kilka sposobów na ułatwienie sobie pracy w kuchni.

Zupa cebulowa z grzankami  wbrew pozorom jest całkiem prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Jest  delikatna w smaku i idealnie łączy się z serową grzanką. Bardzo podoba mi się taka nieco inna forma podania cebulowej, bo niezbyt często serwuję zupy w naczyniach żaroodpornych, ale dzięki temu  ta zupa zdecydowanie zyskuje. Jeśli nie macie  miseczek żaroodpornych to grzanki serowe można upiec w piekarniku osobno i zaraz po upieczeniu dodać do zupy.

Można też przygotować  maleńkie grzanki ziołowe i ciepłą zupę posypać porcją startego sera.

Składniki:

  • 600 g cebuli ( 4-5 szt)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 900 ml bulionu drobiowego
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • bagietka
  • starty ser
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Obraną cebulę kroimy w piórka . W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy na średnim ogniu 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula powinna lekko zbrązowieć.
  2. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do cebuli razem z łyżeczką cukru. Mieszamy i smażymy do momentu aż cukier się skarmelizuje.
  3. Zwiększamy ogień i dodajemy wino. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy drewnianą łyżką zeskrobując z dna przyklejoną cebulkę.
  4. Gotujemy około 3 minuty i dolewamy bulion. Gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem.
  5. Bagietkę kroimy na kawałki i posypujemy startym serem.
  6. Do miseczek żaroodpornych wlewamy porcję zupy i wkładamy grzankę z serem. Można też dodatkowo posypać jeszcze serem całą zupę.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na górną półkę.
  8. Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści i brzegi grzanki zaczną się przyrumieniać.
  9. Do każdej miseczki wsypujemy łyżkę posiekanego szczypiorku.

Smacznego 🙂

DSC_0489-tile

DSC_0482-tile

zupa cebulowa

Zapraszam też po więcej przepisów na  cebulową :

Staropolska zupa cebulowa

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Zobacz też

4 Comments

  • Felis napisał(a):

    brzmi apetycznie

  • karolka napisał(a):

    Czy najlepiej smakuje w ten sam dzień czy na drugi? Potrzebuje na jutro ale wolalabym zrobic dzis wieczorem:)

  • Edyta napisał(a):

    Uwielbiam zupy, a Wasze przepisy nie raz już były dla mnie inspiracją. Dzisiaj odważyłam się zrobić zupkę cebulową z grzanką, bo jadłam ją kilka razy w restauracji, wyszła pyszna. Jedyny minus,że moi domownicy po raz pierwszy chcieli dokładkę, tak ,że następnym razem robię z podwójnej porcji.Pozdrawiam i czekam na nowe propozycje.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *