Zupa cebulowa z kurczakiem

Tagi:

Wykwintna i pożywna zupa cebulowa, do której przygotowania nie potrzeba wcale długiej listy składników ani też długich godzin przygotowania. Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina i tymianku przeniesie nas w rejony Francji. Chrupiąca ciabatta doda natomiast zupie charakteru. Zupa cebulowa zaserwowana na przyjęciu zachwyci gości, a gospodarze nie spędzą w kuchni specjalnie dużo czasu, przygotowując jednocześnie efektowne danie.

Składniki:

  • 4 cebule
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 200 ml białego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • Tymianek
  • Szczypta curry
  • Szczypta ostrej papryki
  • Sól i pieprz
  • Kilka kromek bagietki

Przygotowanie:

  1. Cebule obrać, pokroić w piórka.
  2. W większym garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Pod koniec szklenia dodać cukier, aby cebula się skarmelizowała.
  3. Kurczaka obrać, pokroić w średniej wielkości kawałki, doprawić przyprawami, wymieszać z oliwą. Zamacerowane mięso podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni i dodać do przygotowanej cebuli.
  4. Całość zalać bulionem warzywnym oraz białym winem.
  5. Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania zupę cebulową doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
  6. Zupę cebulową podawać z kromkami bagietki lub ciabatty z oliwkami.

zupa cebulowa - przepiszupa cebulowa z kurczakiem - jak zrobić?cebulowa - łatwy przepiscebulowa z kurczakiemzupa cebulowa z kurczakiem

 

Wino może być świetną bazą zupy. Zobacz przepisy na zupy na winie:

Zobacz też

6 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *