Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania

Tagi:

Zupa cebulowa w prostszej wersji, bez dodatku wina i bez zapiekania w piekarniku. Przygotujecie ją w trzech prostych krokach. Jedyna trudność, to konieczność wykazania się cierpliwością i… troskliwością. Cebulę trzeba bowiem długo dusić i na dodatek często jej doglądać. Nie myślcie, że zostawicie ją na kuchence i zajmiecie się swoimi sprawami. Cebula nie może się zrumienić, a ma się najpierw zeszklić, a potem lekko skarmelizować.

Zupa cebulowa tylko z nazwy brzmi groźnie. Cebula podczas długiego duszenia traci swój ostry smak, a zupa nabiera słodkiego smaku. Doskonale komponuje się z suszonym tymiankiem, dodajcie więc do garnka sporą szczyptę,  nawet dwie. A jeśli wciąż nie jesteście przekonani, czy zupa z cebuli przypadnie Wam do gustu, zmiksujcie ją na gładki krem. Kiedy cebula nie rzuca się w oczy, można zapomnieć o tym, że jest głównym składnikiem tego dania.

Łagodną zupę ożywia dodatek parmezanu. Może być już gotowy tarty, ale uroku dodaje zupie możliwość własnoręcznego starcia sera nad talerzem zupy.

 

Zupa cebulowa z parmezanem:

  • 0,5 kg cebuli
  • 0,7 bulionu drobiowego
  • 30 dag masła
  • spora szczypta suszonego tymianku
  • szczypt soli morskiej
  • parmezan w kawałku lub w płatkach ok. 50 g

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i dusimy godzinę, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając (cebula powoli zacznie się karmelizować).
  2. Pod koniec duszenia dodajemy sporo suszonego tymianku, po chwili podlewamy cebulę bulionem i chwilę gotujemy.
  3. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dużą ilością parmezanu

Z podanego przepisu przygotujecie 4 porcje zupy.

Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania

Jak zrobić zupę cebulową z parmezanem bez wina i zapiekania?

Sposób na zupę cebulową z parmezanem bez wina i zapiekania

Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania - przepis

Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania - przepis

Zupa cebulowa z parmezanem bez wina i zapiekania

Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem parmezanu: 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *