Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Tagi:

Prosta zupa nie wymagająca większych umiejętności kulinarnych, a tylko nieco więcej cierpliwości. Trzeba nad nią dłużej postać, mieszając często cebulę, która niespiesznie dusi się na maśle. Około godziny, może nawet dłużej. W necie wyczytałam, że niektórzy twardziele wytrzymują nawet 6 godzin. Bo cebula potrzebuje czasu, żeby się skarmelizować. Ja dałam mojej godzinę. Później podlałam ją odrobiną białego wina, odparowałam alkohol, dolałam bulion (koniecznie wołowy – zawsze przygotowuję go wcześniej – zwykle robię więcej porcji i zamrażam) i gotowałam jeszcze chwilę.

Klasyczna zupa cebulowa powinna zostać zapieczona w piekarniku, najlepiej pod ciastem francuskim. Jednak dzisiaj moją cebulówkę podałam z grzankami z bułki pszennej podpieczonymi ze startym żółtym serem.

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 1 l bulionu wołowego
  • 2-3 łyżki masła
  • 50 ml wytrawnego lub półwytrawnego białego wina
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeży tymianek
  • kilka kromek bułki pszennej typu weka lub bagietka
  • tarty żółty ser

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieram, kroję w piórka.
  2. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cebulę i podsmażam na wolnym ogniu około godziny.
  3. Podlewam winem, odparowuję, dodaję bulion, gotuję jeszcze około 15-20 minut.
  4. Bułkę zapiekam w piekarniku nastawionym na 200 st. C na około 10 minut, w połowie czasu posypuję kromki startym żółtym serem.
  5. Zupę cebulową posypuję świeżym tymiankiem, doprawiam pieprzem i podaję z grzankami.

Zobacz też

2 Comments

  • żona zupiarza napisał(a):

    Mam kolegę który nie znosi cebuli, nie wiem dlaczego ale tak jest;) podałam ten przepis jego żonie i ona tą zupę ugotowała, wprawdzie podała bez tej gęstej części (cebuli) i okazało się że lepszej zupy Mariusz nie jadł;) super przepis

    • Agata napisał(a):

      Czyli na każdego można znaleźć sposób 🙂 Zupa cebulowa brzmi nieco groźnie, ale naprawdę jest wyjątkowa, ciekawe, czy Twój kolega wiedział, jaka to zupa, zanim spróbował 🙂 Pozdrawiam!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *