Zupa cebulowa z winem

Tagi: ,

Zupa cebulowa z winem to danie wykwintne, które doskonale sprawdzi się jako jeden z punktów w menu podczas przyjęcia lub kolacji. Dzięki dodatkowi Zupy Cebulowej Jak u Mamy WINIARY nie musisz obawiać się, że cały dom przesiąknie aromatem cebuli. Obejdzie się również bez uporczywych łez, które są nieodzownym elementem krojenia cebuli 😉

Zupa przygotowana jest na bazie polskich produktów. W składzie znajdziesz cebulę uprawianą na polskich polach. Natomiast dodatek wina nadaje zupie cebulowej charakteru i sprawia, że zyskuje ona ciekawy aromat. Przygotowana na esencjonalnym bulionie zasmakuje wielbicielom wytrawnych i aromatycznych zup. A zapiekane grzanki z serem zdobędą serca zwłaszcza najmłodszych łasuchów. Zupa cebulowa z winem to propozycja, która sprawdzi się idealnie zwłaszcza na pochmurne i deszczowe jesienne popołudnia.

Zupa cebulowa z winem:


  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 opakowania Zupy Cebulowej Jak u Mamy WINIARY
  • 250 ml białego, półwytrawnego wina
  • bagietka
  • ser żółty, kostka (ok. 200 g)
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ulubione zioła: oregano, rozmaryn
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.
  2. Pora dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce.
  3. Mięso umyć, obrać, pokroić na kawałki.
  4. Na dnie garnka rozgrzać oliwę, wrzucić marchewki, pietruszki i pora, dodać kurkumę. Podsmażyć.
  5. Dodać mięso. Całość zalać ok. 1 litrem wody.
  6. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  7. Do bulionu dodać 2 opakowania Zupy Cebulowej Jak u Mamy WINIARY. Zagotować.
  8. Na koniec dolać wino.
  9. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  11. Bagietkę pokroić na kromki. Ser zetrzeć na tarce.
  12. Kromki chleba skropić delikatnie oliwą. Posypać serem żółtym i ziołami.
  13. Zapiec w piekarniku przez ok. 10 minut – do zrumienienia chleba i stopienia sera.
  14. Zupę podawać z grzankami.

zupa cebulowa z winem i grzankamiZupa cebulowa z winem i seremZupa cebulowa z winem jak ją przygotować?Zupa cebulowa z winem i zapiekaną bagietką

A jeśli szukasz innych pomysłów na dania zaprawiane winem, sprawdź:

2 Comments

  • Marny CA napisał(a):

    Looks absolutely delicious! I don’t know what 1 por is. Please explain.

    May be water?

    Soup is my comfort food – and the only thing I wanted to eat when my tonsils were removed. My mom made ice cream but that hurt and soup was the only thing that did not!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *