Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

Tagi: ,

Kiedy znalazłam przepis na regionalną dolnośląską zupę chlebową z mlekiem w książce „Kuchnia Wrocławia” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein i Grzegorza Sobela, ale w wersji wytrawnej, wiedziałam, że muszę ją wypróbować.

Aromat rozniósł się po całym domu, apetycznie rozrzedzony przez świeże wrześniowe powietrze. Pyyycha. Co tak pachnie? Zupa chlebowa. Prosta i szybka w wykonaniu. Ale nie prosta w smaku, ale to się odkrywa dopiero po kilku łyżkach. Nie powiedziałam domownikom, z czego zrobiona była zupa chlebowa, dopóki nie opróżnili z apetytem swoich talerzy. Gdybym powiedziała, że ugotowałam zupę z chleba i mleka, pewnie nawet nikt nie chciałby jej spróbować 🙂

Ponieważ zupę przewidziałam także dla dzieci, przed dodaniem do niej wina podzieliłam ją na dwie części. Do jednej dodałam połowę wina z przepisu, drugą bezalkoholową przeznaczyłam dla dzieci. Sama próbowałam obie i mi bardziej posmakowała winna zupa chlebowa.

Składniki:

  • 200 g suchego chleba (dałam 5 kromek „wczorajszego”)
  • 1 l mleka,ząbek czosnku
  • 20 g masła
  • 1 żółtko
  • opcjonalnie: 100 ml białego półwytrawnego wina
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Chleb namaczam w mleku (suchy będzie wymagał dłuższego namaczania).
  2. Dodaję do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję.
  3. Potem gotuję „na wolnym ogniu” przez około 10 minut (w przepisie autorzy zalecają gotowanie do momentu, aż chleb zmięknie).
  4. Odstawiam zupę z kuchenki, miksuję, dodaję masło i dobrze mieszam, aż się rozpuści.
  5. Zaciągam zupę żółtkiem, doprawiam solą i grubo zmielonym pieprzem.
  6. Do zupy chlebowej można dodać 100 ml białego półwytrawnego wina.

zupa chlebowa

zupa z chleba

Z kuchni dolnośląskiej polecam także:
zupę orkiszową
wykwintną zupę migdałową z winem
keselicę

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *