Chłodnik ogórkowy z salsą ze świeżym ogórkiem

Tagi: ,

Latem w mojej kuchni nie może zabraknąć chłodników i myślę, że są to ciągle bardzo niedoceniane dania, które powinny zagościć na stałe w menu każdego fana dobrego jedzenia.

Szczególnie w upalne dni ratuję się tego typu przysmakami. Są lekkie, proste i szybkie w przygotowaniu, co szczególnie doceniam w lecie. A że lato za pasem, mam dla Was właśnie taki przepis na orzeźwiający chłodnik ogórkowy. Zaserwujemy go z pikantną salsą z ogórka, awokado, czerwonej cebuli i papryczki chili, która świetnie wzbogaci smak zielonej zupy.

Składniki:

  • 1 opakowanie chłodnika ogórkowego Winiary

  • 300 ml wrzącej wody
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 awokado
  • 1 papryczka chili
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 zielony ogórek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła, np. mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przygotuj salsę ogórkową – ogórek umyj, obierz (można miejscami pozostawić wąskie paseczki skórki). Pokrój go w drobną kostkę.
  2. Awokado obierz, przekrój na pół, usuń pestkę, miąższ pokrój w kostkę.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj razem z papryczką chili pozbawioną pestek.
  4. Wszystkie składniki salsy połącz, skrop sokiem z limonki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Salsę odstaw do lodówki.
  5. Zawartość opakowania chłognika ogórkowego Winiary zalej 300 ml wrzącej wody, dobrze wymieszaj, a następie ostudź do temperatury pokojowej.
  6. Do jogurtu greckiego dodaj ostudzoną zupę i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Chłodnik podawaj z salsą ogórkową i świeżymi ziołami.

chłodnik ogórkowy

chłodnik ogórkowy - przepisPrzepis na chłodnik ogórkowy

Salsa do dodatek typowy dla kuchni meksykańskiej. Już nie raz inspirowaliśmy się Meksykiem, więc jeśli chcesz wybrać się w podróż po smakach, sprawdź inne nasze przepisy:

Zobacz też