Zupa chrzanowa na chlebie żytnim

Tagi: ,

Pieczywo to jeden z najszlachetniejszych produktów stale goszczących w naszych kuchniach. Świetnie sprawdza się nie tylko w tradycyjnej formie, ale również jako składnik przeróżnych dań. Czerstwy chleb, który nie nadaje się już do przygotowania kanapek, możesz z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do sosów, past, a przede wszystkim jako znakomitą bazę dla naszych ukochanych zup. Spróbuj jak smakuje wyjątkowa zupa chrzanowa na chlebie żytnim!

Składniki:

  • 1,5 l wody, bulionu lub domowego rosołu
  • 4-6 łyżek chrzanu ze słoiczka
  • 1 mały por
  • 1/2 bochenka chleba żytniego
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • do przybrania: skarmelizowany por, grzanki, chipsy z boczku, szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Zagotowujemy w garnku wodę, chleb kroimy w kostkę i z dodatkiem dwóch łyżek masła podsmażamy na patelni na złoty kolor.
  2. Usmażony chleb wrzucamy do garnka z gotującą się lekko wodą (niedużą ilość grzanek zachowaj do podania), a na patelni na jednej łyżce masła podsmażamy przez kilka minut posiekane drobno cebulę i czosnek. Kiedy zawartość patelni zeszkli się i nabierze złotego koloru, dodajemy cebulę i czosnek do garnka.
  3. Następnie do garnka dodajemy pokrojone 3/4 pora i gotujemy całość przez ok. 15 minut na niedużym ogniu, dość często mieszając.
  4. Dodajemy do garnka chrzan – na początek najlepiej tylko część, aby zupa nie wyszła zbyt mocna, a następnie stopniowo dodajemy więcej aż do uzyskania pożądanego smaku. Następnie dodajemy śmietanę i blendujemy zupę na gładki krem.
  5. Przybranie: W trakcie przygotowania zupy w piekarniku podpiekamy na chrupko plastry boczku, na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy pozostałą część pora pokrojoną w cienkie plasterki. Pod koniec smażenia pora możesz dodać odrobinę miodu lub cukru i jeszcze przez kilkadziesiąt sekund podsmażać całość.
  6. Zupę podajemy z dodatkiem grzanek, chipsów z boczku, pora i posiekanego szczypiorku.

zupa chrzanowa na chlebie żytnim

zupa chrzanowa na chlebie żytnim - przepis

zupa chrzanowa na chlebie żytnim - jak zrobić?

zupa chrzanowa na chlebie żytnim - dodatki

Zobacz też

4 Comments

  • Rilla napisał(a):

    Pięknie to wygląda! A co zamiast boczku, jak ktoś nie lubi smażonego mięsa?

  • Aga napisał(a):

    Jaki chleb żytni polecasz dodać? I ile (waga)? Powinien to być chleb bez drożdży?

    • Tomek napisał(a):

      Chleb żytni na zakwasie bez drożdży łato dostać w większości sklepów i taki właśnie polecam do tej zupy 🙂 Jeżeli chodzi o ilość chleba to jeden bochenek zwykle waży 0,5kg i taką miarę przyjąłem w przepisie

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *