Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

Tagi: , ,

Zupa chrzanowa to jedna z tych zup, którą u mnie w domu przyrządza się raz w roku – na Wielkanoc. Jako że na stole pojawia się ona niezwykle rzadko, gotuję ją z dużą przyjemnością. Bazę stanowi esencjonalny rosół – drobiowy lub wołowy, w zależności od preferencji. Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem to esencja świąt. Na liście składników pojawiają się bowiem wszystkie składniki, których nie może podczas Wielkanocy zabraknąć.

W poniższym przepisie specjalnie nie podaję jednego sposobu na przygotowanie rosołu. Na naszym blogu znajdziecie ich całą masę. Wystarczy, że w wyszukiwarce wpiszecie frazę: rosół. Kiedy bulion będzie już gotowy, do zupy możecie dodać chleb i jajka z wielkanocnego koszyka!

Z podanych składników przygotujecie ok. 4-6 porcji zupy.

Składniki:

  • 1 litr rosołu
  • 2 cebule
  • 6 łyżek masła
  • 200 g chrzanu
  • 200 ml śmietany kremówki
  • Kilka kromek ulubionego chleba
  • 4 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule obrać, drobno pokroić.
  2. Na dnie garnka rozgrzać połowę przygotowanego masła (3 łyżki), zeszklić na nim cebulę.
  3. Do zeszklonej cebuli wlać rosół. Gotować na małym ogniu.
  4. W osobnym naczyniu rozmieszać chrzan ze śmietanką. Dolać odrobinę gorącego bulionu. Wymieszać i dolać do garnka z gotującym się rosołem.
  5. Całość zagotować.
  6. Zupę doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
  7. W osobnym garnku ugotować jajka na twardo.
  8. Kromki chleba pokroić na niewielkie grzanki.
  9. Na patelni rozgrzać pozostałe 3 łyżki masła, zrumienić grzanki.
  10. Zupę chrzanową podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki lub chrupiącymi grzankami.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *