Zupa chrzanowa z białą fasolą

Tagi:

Zupa chrzanowa w zimowej odsłonie, czyli z białą fasolą. Świetnie smakuje, przyjemnie rozgrzewa i syci na długo. Na dodatek możecie ją szybko przygotować nawet w środku bardzo zapracowanego tygodnia, bo zupa została przygotowana na bazie gotowego produktu, jakim jest Zupa Cebulowa Jak u Mamy Winiary. Dzięki zrumienionej cebulce, którą znajdziecie w opakowaniu, zupa ma niezwykły głęboki aromat.

Do zupy chrzanowej trafiła sycąca biała fasola, dzięki czemu obiad możecie zakończyć na pierwszym daniu. Jeśli macie ochotę, dodajcie do zupy jeszcze garść chrupiących grzanek.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje zupy.

Zupa chrzanowa z białą fasolą:

  • opakowanie Zupy cebulowej Jak u Mamy Winiary
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku (u mnie tymianek)
  • duża puszka fasolki konserwowej lub gotowanej na parze
  • kawałek korzenia chrzanu lub dwie łyżki gotowego chrzanu ze słoiczka
  • sól morska i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Z o,5 l wody odlewamy ½ szklanki. Resztę wlewamy do garnka z ziemniakami, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach. Zagotowujemy i gotujemy 20 minut.
  2. W połowie czasu gotowania zawartość opakowania z Zupą Cebulową jak u Mamy Winiary rozprowadzamy w odlanej wcześniej wodzie, dodajemy do garnka z gotującymi się ziemniakami, gotujemy kolejne 10 minut.
  3. Miksujemy zupę na gładki krem.
  4. Chrzan ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do zupy stopniowo, dla uzyskania najlepszego efektu.
  5. Dodajemy fasolkę, mieszamy. Posypujemy na talerzach świeżymi listkami majeranku lub tymianku.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *