Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

Tagi: ,

Świąteczne danie z charakterem, czyli zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami, chrupiącym boczkiem i białą kiełbasą to doskonałe połączenie wielkanocnych smaków i aromatów. Zupa chrzanowa z jajkiem jest najpyszniejsza ze świeżo startym chrzanem, ale do przygotowania wielkanocnej zupy chrzanowej można wykorzystać także chrzan ze słoiczka, najlepiej domowy. Sprawdź wszystkie nasze przepisy na pyszną Wielkanoc.

Zupa chrzanowa:

  • 1 opakowanie barszczu białego Rodzinna zupa Winiary
  • 15 dag surowego boczku
  • 2 białe kiełbasy surowe
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 korzenie chrzanu
  • sok z połówki cytryny
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  1. Białą kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
  2. Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.
  3. Wyjmujemy z wywaru kiełbasę, dodajemy do podsmażony boczek, pozostawiając wytopiony tłuszcz i odrobinę boczku do prażuchów. Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do wywaru.
  4. Zawartość opakowania barszczu białego rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotujemy 5 minut.
  5. Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty chrzan natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
  6. Dodajemy starty chrzan do zupy, mieszamy, gotujemy chwilę.
  7. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy chrzanowej, dodajemy do garnka.
  8. Zupę chrzanową podajemy z połówkami lub ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i z prażuchami, podanymi obok na talerzyku. Dekorujemy listkami świeżego majeranku.

 

Prażuchy:

  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól morska
  • opcjonalnie: 10 dag boczku (u mnie boczek z zupy chrzanowej)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą jeszcze lekko twarde.
  2. Odcedzamy ziemniaki, pozostawiając nieco wody w garnku (na wysokość 2-3 cm), stawiamy z powrotem na kuchenkę, posypujemy ziemniaki mąką, gotujemy kilka minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.
  3. Ugniatamy ziemniaki z mąką na gładkie puree. Nakładamy prażuchy na talerz łyżką maczaną w tłuszczu wytopionym z boczku, okraszamy podsmażonym boczkiem.

zupa chrzanowa z jajkiem

zupa chrzanowa na wielkanoc

zupa wielkanocna z jajkiem i białą kiełbasą

zupa chrzanowa z boczkiem

zupa z chrzanem, jajkiem i ziemniakami

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *