Zupa curry z kurczakiem

Tagi:

Zupa curry z kurczakiem ma tyle wersji, ile pomysłów w głowach miłośników orientalnych przygód kulinarnych. Można do niej użyć przyprawy curry w proszku lub pastę curry. Curry i kurczak to jak dla mnie niezmienna podstawa tej zupy, a cała reszta to czasem nawet spontaniczny przypadek, oczywiście w granicach orientalnego smaku.

Dziś postanowiłam spisać jeden z moich pomysłów na zupę curry. Składniki na nią mam zazwyczaj pod ręką lub w lodówce. Czasem, kiedy na zakupach przemknie mi myśl o orientalnej zupie, kupuję trawę cytrynową i suszone liście limonki kaffir i wtedy moja zupa niemalże przesiąka orientem. Kiedy nie mam pod ręką tych orientalnych przypraw, żałuję, ale tylko do pierwszej łyżki, po której okazuje się, że orientalny smak potrawy można wydobyć na wiele sposobów, także tych ogólnie dostępnych, bo przecież nie wszędzie można dostać galangal, trawę cytrynową czy sos rybny. Za to nawet w osiedlowym warzywniaku można kupić imbir i przyprawę curry. I czasem to w zupełności wystarczy, przynajmniej wszystkim zwykłym zjadaczom „kuchni orientu”.

Kuchnia orientalna to w naszym domu męska domena. Ja z orientalnymi potrawami najwięcej mam do czynienia przy stole, a nie w kuchni. Wybaczcie zatem, jeśli w mojej zupie nie wszystko jest takie, jakie być powinno. Na pewno mój przepis na zupę curry z czasem udoskonalę. Jestem ciekawa, co czytelnicy bloga chcieliby w tym przepisie zmienić, z niecierpliwością będę czekać na Wasze sugestie, by moja zupa curry z kurczakiem mogła przypominać orientalny ideał.

Składniki:

  • mały filet z piersi kurczaka
  • 0,5 l wywaru warzywnego
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • łyżka pasty Tom Yum
  • mała papryczka chili
  • dwie małe cebule dymki
  • szczypiorek lub świeża kolendra
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 50 g makaronu ryżowego (u mnie nitki)
  • sok z połowy limonki
  • kilka różyczek brokuła
  • kilka plasterków świeżego imbiru lub galangalu
  • garść suszonych grzybów mun lub kilka świeżych pieczarek
  • łyżka oleju ryżowego lub innego do smażenia

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewam gorącą wodą, odstawiam na chwilę.
  2. Wywar wstawiam na płytę, zagotowuję. W tym czasie cebulę dymkę kroję w piórka, wrzucam na patelnię z lekko rozgrzanym olejem. kiedy cebula się zeszkli, dodaję posiekaną papryczkę chili.
  3. Do gotującego się wywaru dodaję mleko kokosowe, kiedy się zagotuje, dodaję zeszkloną cebulę z papryczką, podzielone na części różyczki brokuła. Dodaję curry, pastę Tom Yum i gotuję na małej mocy.
  4. W tym czasie w małym garnku zagotowuję wodę. Na lekko osolony wrzątek wrzucam pokrojoną w plastry pierś kurczaka, gotuję chwilę, wyciągam czerpakiem i dodaję do garnka z zupą.
  5. Grzyby mun siekam i dodaję do zupy, którą gotuję jeszcze krótką chwilę, tak, żeby brokuł pozostał chrupki, a mięso było zwarte.
  6. Doprawiam zupę sokiem z limonki, można także dodać łyżeczkę cukru trzcinowego.
  7. Zupę podaję z makaronem ryżowym przygotowanym według instrukcji na opakowaniu, posypuję szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.

curry

curry - przepis na zupę

Polecam także nasze inne  zupy kuchni orientalnej:

zupa krewetkowa po tajsku

rosół chiński z grzybami mun

zupa jarzynowa po tajsku

Smacznego!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *