Zupa czosnkowa krem

Tagi: , ,

Gratka dla amatorów czosnku! Wyrazista, kremowa zupa, o intensywnym aromacie. Spora dawka ząbków czosnku gwarantuje zwiększenie odporności już po jednej misce. 😉 Zupa, ze względu na naturę warzywa, będzie w smaku lekko pikantna. Tym razem raczej wyłącznie dla starszych głodomorów. 

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy. 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • Kilka łyżek oleju roślinnego
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • Kilka kromek ulubionego pieczywa na grzanki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Sól i pieprz 

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać. 
  2. Cebulę drobno posiekać. Czosnek pokroić w plasterki. Ziemniaki w kostkę. 
  3. Na dnie większego garnka rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę. Dodać czosnek i podsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dosypać pokrojone ziemniaki. Całość wymieszać. Podsmażyć przez kolejną minutę. 
  4. Warzywa zalać bulionem. Gotować aż ziemniaki zmiękną. 
  5. Zupę zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dodać serek mascarpone. 
  6. Całość doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. 
  7. Pieczywo pokroić na małe grzanki. 
  8. Na osobnej patelni rozgrzać masło. Usmażyć grzanki. 
  9. Zupę podawać z grzankami. 
zupa czosnkowa krem
zupa czosnkowa krem
zupa czosnkowa krem
zupa czosnkowa krem
zupa czosnkowa krem

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *