Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

Tagi: ,

Ostry czosnek podczas obróbki termicznej zmienia swoje surowe oblicze. Nabiera łagodności i apetycznego aromatu. Nic więc dziwnego, że zupa czosnkowa z grzankami serowymi smakuje tak doskonale. Równie pysznie jak ta z pieczonego czosnku. Obie zupy czosnkowe są warte przygotowania. Zupa czosnkowa z grzankami serowymi, pysznie kremowa, znajdzie zwolenników także wśród zagorzałych przeciwników czosnku. Prawdę o składzie zupy czosnkowej z grzankami warto jednak wyjawić dopiero wtedy, gdy zachwyceni jej smakiem domownicy o niego zapytają 🙂

zupa czosnkowa:

  • 2 główki czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • cebula
  • 0,7 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • 2 trójkąty serka topionego śmietankowego
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny ziarnisty
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy ze skórki, siekamy. Cebulę kroimy w kostkę.
  2. W rondlu na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, smażymy, aż czosnek zacznie wydawać przyjemny aromat.
  3. Dodajemy do rondla pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy, podlewamy wywarem lub rosołem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut.
  4. Dodajemy serki topione, mieszamy, miksujemy zupę na gładki krem.
  5. Doprawiamy zupę szczyptą soli i tłuczonym pieprzem.
  6. Zupę czosnkową podajemy z gorącymi grzankami serowymi.

 

grzanki serowe:

  • bagietka pszenna
  • 100 g tartego sera żółtego (np. typu parmezan lub mozzarella)
  • ok. 20 g twardego masła
  • szczypta suszonej bazylii lub innych ulubionych ziół

Przygotowanie:

  1. Bagietkę kroimy na kromki.
  2. Na kromki nakładamy cienkie plasterki masła, posypujemy ziołami i serem.
  3. Kromki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, zapiekamy w temperaturze 180 st. ok. 10 minut do zrumienienia.

zupa czosnkowa z grzankami serowymi

zupa czosnkowa z grzankami

zupa z czosnku

Zobacz też

16 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *