Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

Tagi: ,

Ostry czosnek podczas obróbki termicznej zmienia swoje surowe oblicze. Nabiera łagodności i apetycznego aromatu. Nic więc dziwnego, że zupa czosnkowa z grzankami serowymi smakuje tak doskonale. Równie pysznie jak ta z pieczonego czosnku. Obie są warte przygotowania. Zupa czosnkowa z grzankami serowymi, pysznie kremowa, znajdzie zwolenników także wśród zagorzałych przeciwników czosnku. Prawdę o składzie zupy warto wyjawić dopiero wtedy, gdy zachwyceni jej smakiem domownicy o niego zapytają :)

zupa czosnkowa:

  • 2 główki czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • cebula
  • 0,7 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • 2 trójkąty serka topionego śmietankowego
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny ziarnisty
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy ze skórki, siekamy. Cebulę kroimy w kostkę.
  2. W rondlu na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, smażymy, aż czosnek zacznie wydawać przyjemny aromat.
  3. Dodajemy do rondla pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy, podlewamy wywarem lub rosołem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut.
  4. Dodajemy serki topione, mieszamy, miksujemy zupę na gładki krem.
  5. Doprawiamy zupę szczyptą soli i tłuczonym pieprzem.
  6. Zupę podajemy z gorącymi grzankami serowymi.

 

grzanki serowe:

  • bagietka pszenna
  • 100 g tartego sera żółtego (np. typu parmezan lub mozzarella)
  • ok. 20 g twardego masła
  • szczypta suszonej bazylii lub innych ulubionych ziół

Przygotowanie:

  1. Bagietkę kroimy na kromki.
  2. Na kromki nakładamy cienkie plasterki masła, posypujemy ziołami i serem.
  3. Kromki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, zapiekamy w temperaturze 180 st. ok. 10 minut do zrumienienia.

zupa czosnkowa IMG_7513

zupa czosnkowa dyptyk 1

zupa czosnkowa czosnek IMG_7476

Zobacz też

  • Fasolka

    Zrobiłam zupę :) Pyszna !!! :) :)

    • Agata

      Fasolko, bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania kolejnych przepisów :)

  • Kamila Koc

    Ile porcji wyjdzie z tego przepisu?

    • Agata

      Kamilo, z podanych składników przygotujesz 4 porcje, takie niezbyt duże, czyli wg mnie w sam raz gdy po zupie jest jeszcze drugie danie, pozdrawiam i życzę smacznego :)

  • Asiek

    A te serii to jakie maja być bo ją kupilam złoty ementaler i on jest tak że dwa razy większy niż trójkącie hochlanda…

    • Agata

      Taki prostokątny płaski? Jeden będzie dobrze, tzn. pysznie :) pozdrawiam!

  • Gosia Nikołajuk

    Proszę o przepis na bulion warzywny albo mięsny ;) ale taki na jedna zupe jakiś szybki ;)

    • Agata

      Na blogu mamy przepis na buliony warzywny i drobiowy, ale takie powinno się gotować dość długo, żeby składniki oddały, co w nich najlepsze. https://zakochanewzupach.pl/bulion-warzywny-z-lubczykiem/

      https://zakochanewzupach.pl/aromatyczny-bulion-drobiowy/

      Dobry wywar potrzebuje czasu, warzywny godzinę, z mięsem dużo więcej. Generalnie wrzucamy do garnka np. udko kurczaka, zalewamy wodą, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy na niewielkim ogniu ok. 30 minut, dodajemy włoszczyznę, kilka gałązek świeżych ziół (natki pietruszki, koperku, lubczyku), gotujemy jeszcze godzinę. Dobrze jest na taki wywar poświęcić trochę czasu, będzie bardziej aromatyczny. Można go poporcjować w małych pojemniczkach plastikowych i zamrozić. A potem na szybko rozmrozić :)

      • Gosia Nikołajuk

        dzięki ;) to jak bulion można zrobić na szybko ?

        • Agata

          Można też dodać bulion w kostce, jeśli nie mamy czasu na gotowanie bulionu od podstaw. Albo na szybko przygotować wywar warzywny z włoszczyzny, chociaż taki też będzie o wiele lepszy, gdy gotować będziemy go dłużej. Na cito wystarczy pół godziny :)

      • Gosia Nikołajuk

        nie przeczytałam do kocna. dziekuje bardzo ;)

        • Agata

          Bardzo proszę i zapraszam do nas jak najczęściej :)