Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

Tagi: ,

Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku podbiła moje serce. I zanim zrobiła to przez żołądek, zakochałam się w niej już od aromatu pieczonego czosnku, jaki rozniósł się po mojej kuchni chwilę po wstawieniu do piekarnika jego ząbków posypanych rozmarynem. Rozmaryn, który niewątpliwie najlepiej komponuje się z daniami ziemniaczanymi, świetnie pasuje do pieczonego czosnku. Jednak w zupie czosnkowej najbardziej wyczuwalny jest aromat szałwii (nie licząc oczywiście aromatu pieczonego czosnku), której kilka świeżych listków dodałam bo wywaru.

Moja zupa czosnkowa miała być właściwie tylko z pieczonego czosnku. Upiekłam ząbki z dwóch główek, wydawało mi się, że to w sam raz na pół litra wywaru, ale kiedy ząbki trafiły do garnka, było mi mało. Większych zapasów czosnku nie miałam, skroiłam więc jednego ziemniaka, choć wolałabym upiec więcej czosnku. Efekt i tak był nieziemsko pyszny.

Chipsy z szynki parmeńskiej przyjemnie chrupały, aksamitna zupa rozpływała się w ustach, a aromat pieczonego czosnku przyjemnie unosił się wokół stołu, czego jednak nie docenili najmłodsi domownicy. To akurat było do przewidzenia, dlatego zupa czosnkowa została przygotowana w wersji dla dwojga, a dzieci dostały wczorajszy krupnik.

Składniki:

  • 4 główki czosnku
  • 0,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • opcjonalnie:1 mały ziemniak
  • surowe żółtko jaja
  • kilka świeżych listków szałwii
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • plaster szynki parmeńskiej

Przygotowanie:

  1. Ząbki czosnku (pojedyncze, ale nie obrane) układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiam oliwą, posypuję świeżym rozmarynem, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę 45 minut.
  2. Po tym czasie wyciągam z piekarnika, odstawiam do wystygnięcia.
  3. Do piekarnika wstawiam pokrojony w paseczki plaster szynki parmeńskiej, który piekę w 180 st. C 5-8 minut, aż się ładnie zrumieni i stanie się chrupki.
  4. Kiedy czosnek lekko przestygnie, wyciągam go z łusek, rozgniatam na talerzu widelcem i dodaję do garnka z wywarem. Jeśli uznam, że zupa będzie za rzadka, dodaję małego ziemniaka pokrojonego w kostkę.
  5. Dodaję do garnka kilka listków świeżej szałwii i gotuję „na wolnym ogniu” 15 minut.
  6. Zdejmuję garnek z płyty, wyławiam listki szałwii, miksuję zupę na gładką masę.
  7. Dodaję do garnka surowe żółtko zahartowane w odrobinie zupy, dobrze mieszam.
  8. Zupę czosnkową podaję z chipsami z szynki parmeńskiej.

zupa czosnkowa

zupa czosnkowa1

zupa czosnkowa5

Polecam także zupę czosnkową z serem i ciastem francuskim Joli.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *