Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

Tagi: ,

Czosnek ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Dla mnie jest on wręcz niezbędny w kuchni, nadaje wyjątkowy sam i aromat potrawom. Niestety mój mąż nie należy do fanów czosnku, choć co dziwne często dodaję go do różnych dań w niewielkich ilościach  i on nie wiedząc o tym składniku chwali smak potrawy. W przypadku zupy czosnkowej nie mogę zastosować tej sztuczki . Tu nie da się nic ukryć 🙂 Wyraźnie czuć zapach czosnku, co ja z kolei uwielbiam.

Zupa czosnkowa ma lekką, kremową konsystencję i idealnie komponuje się z kozim serem i ciastem francuskim. Do zup, które potem zapiekamy potrzebne będą kokliki lub miseczki żaroodporne. Agatka testowała tego typu naczynia w swojej kuchni już jakiś czas temu. Podała kilka cennych wskazówek i porad. Zapraszam do wpisu z testów: klik

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 7 ząbków czosnku
  • szczypta kozieradki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 100 g sera koziego (twardego w plastrach)
  • 275 g ciasta francuskiego

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Obrane ząbki czosnku bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Po około 5 minutach dodajemy na patelnię ziemniaki i smażymy do momentu aż ziemniaki będą miały lekko złoty kolor. Pod sam koniec dodajemy czosnek i chwilę go smażymy , pilnując aby się zbyt mocno nie wysmażył.
  4. Ziemniaki z cebulą i czosnkiem przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.
  5. Doprawiamy kozieradką, tymiankiem i pieprzem ziołowym.
  6. Gotujemy 25-30 minut. Garnek z zupą zestawiamy z gazu i miksujemy na gładką masę blenderem.
  7. Zupę przelewamy do miseczek żaroodpornych.
  8. Plastry sera koziego kroimy w drobną kostkę i do każdej miseczki wrzucamy porcję sera.
  9. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż miseczki i nakładamy na brzegi miski lekko dociskając.
  10. Posypujemy odrobiną suszonego tymianku i zapiekamy w 180°C aż się ciasto francuskie przyrumieni.
zupa czosnkowa krem

DSC_0316

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *