Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

Tagi: ,

Wakacje kończą się nieubłaganie. Już za kilka dni mój synek wróci do szkoły. Nieco stęsknił się już za kolegami i koleżankami z klasy, choć oderwanie od obowiązków szkolnych i błogie lenistwo wakacyjne to coś co lubią moje dzieci.

Z okazji ostatnich dni wakacji postanowiłam przygotować zupę z myślą o wszystkich dzieciach i tych dużych i tych małych.

Wyciągnęłam z piwniczki zapas jagód w zalewie, które zaprawiałam w zeszłym roku, usmażyłam pokaźną ilość naleśników i ugotowałam zupę jagodową do której dodałam kisiel, makaron i świeże borówki. Uśmiech dzieci po zjedzeniu takiej zupy jest bezcenny, bo jagody barwią zęby 🙂 Takie nietypowe i kolorowe serwowanie potraw może być dobrym sposobem na niejadka.

(z podanych składników można przygotować 2 porcje zupy i całkiem sporo naleśników)

Naleśniki:

  • 1 1/2 szklanki mleka o temp. pokojowej
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej (może być gazowana)
  • serek śmietankowy
  • cukier puder do posypania serka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Mleko wlewamy do  wysokiej miski, dodajemy cukier, jajko oraz proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dodajemy wodę i całość dokładnie mieszamy mikserem na dużych obrotach. Nie może być grudek a ciasto naleśnikowe powinno być płynne i swoją konsystencją przypominać nieco śmietanę.
  2. Rozgrzewamy patelnię do naleśników i na gorącą patelnię nalewamy porcję ciasta . Smażmy z obu stron i odkładamy do wystudzenia.
  3. Naleśniki smarujemy cieniutko serkiem śmietankowym. Można też posypać je nieco cukrem  pudrem. Tak przygotowane naleśniki zwijamy i kroimy na małe kawałki. Każdy kawałek nadziewamy na wykałaczkę.

Zupa jagodowa:

  • 1 mały słoiczek jagód w zalewie
  • 3 szklanki wody
  • 4 łyżki słodkiej śmietany
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka kisielu z owoców leśnych
  • garść borówki amerykańskiej
  • 3/4 szklanki drobnego makaronu

Przygotowanie:

  1. Jagody razem z zalewą przekładamy do garnka. Dodajemy 3 szklanki wody ( 6 łyżek odlewamy do miseczki) i cukier. Doprowadzamy do zagotowania się zupy i wsypujemy makaron. Całość gotujemy 10 minut. Czas gotowania zależny jest od rodzaju makaronu i wskazówek na opakowaniu. Mój makaron gotuje się 10 minut.
  2. Kisiel rozrabiamy z 6 łyżkami wody i dodajemy do gotującej się zupy na 1 minutę przed końcem gotowania. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Pod koniec zupę zabielamy śmietanką. Podajemy po lekkim wystudzeniu razem z naleśnikami.
  3. Jeśli planujecie zostawić nieco zupy na później to wówczas najlepiej makaron ugotować w osobnym garnku, bo dosyć szybko pęcznieje i zupa zrobi się bardzo gęsta.

jagody w zalewie

jagody w zalewie na zupę

zupa dla dzieci - jagodowa z naleśnikami

zupa dla dzieci - jagodowa z naleśnikami

zupa dla dzieci - jagodowa z naleśnikami

Polecam też inne smakowite przepisy na zupy dla dzieci :

Kapuśniaczek z paróweczką

Jarzynowa z kolorowymi uszkami

Zupa ufoludkowa, czyli krem z brokułów

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *