Zupa dla dzieci – jarzynowa z kolorowymi uszkami

Tagi: , , ,

Zupa dla dzieci to prawdziwe wyzwanie kulinarne. Tak, tak, mam tutaj na myśli mojego synka, który zajada się surową papryką, marchewką, kalarepką, ale ugotowanych czy upieczonych nie chce jeść. Moim kołem ratunkowym jest zupa jarzynowa przecierana. Taką zupę gotuje moja mama, ale serwuje ją z chrupiącymi grzaneczkami. Przepis na przecieraną zupę jarzynową mojej mamy znajdziecie tutaj: klik W tej zupie nie widać warzyw ani pozostałych składników i moje dzieci ją uwielbiają.

Zastanawiałam się jak ją urozmaicić i… przygotowałam uszka z mięsnym farszem przypominające pierogi z mięsem, za którymi mój synek przepada, aby danie nie było nudne do ciasta pierogowego dodałam sok marchewkowy i buraczany. Wyszły pięknie kolorowe uszka. Ilość soku warzywnego jest wystarczająca, aby zabarwić ciasto i jednocześnie nie zmienić smaku potrawy.

Powiem tyle: moje dzieci były zachwycone taką wersją jarzynowej i nie mogły się doczekać obiadu.

Nie ukrywam, że sporo jest pracy przy lepieniu uszek, ale można je przygotować wcześniej i na zapas i zamrozić porcjując od razu.

Zupa jarzynowa:

  • 4 udka z kurczaka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 kalarepa
  • 4 małe ziemniaki (około 300 g)
  • 160 g kalafiora
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka śmietany 12 %

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego garnka wkładamy udka, obraną pietruszkę i marchewkę, kawałek selera i pora i zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę suszonego lubczyku. Gotujemy około 1 godzinę z lekko uchyloną pokrywką. Wywar powinien lekko pyrkać.
  2. Wyjmujemy udka do wystudzenia (mięso wykorzystamy do uszek).
  3. Do osobnego garnka przelewamy przez sitko 1 litr ugotowanego wywaru.
  4. Ziemniaki i kalarepę obieramy i kroimy w równą kostkę , kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw (około 20 minut). Pod koniec gotowania dosypujemy drobno poszatkowany koperek i zabielamy śmietanką.
  5. Zupę miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
  6. Podajemy z kolorowymi uszkami z mięsa drobiowego.

Uszka do zupy:

  • 2 łyżki koncentratu z buraków (lub soku)
  • 4 łyżki soku marchewkowego
  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki gorącej wody 
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  •  

Przygotowanie:

  1. Mięso z zupy mielimy i dodajemy do niego kilka łyżek  wywaru. Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  2. Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy mąkę, sól, żółtko i rozpuszczone (lekko wystudzone) masło.
  3. Wymieszane składniki dzielimy na dwie równe części. Najlepiej zważyć zawartość miski (moje składniki ważyły 510 g, więc  ciasto podzieliłam na dwie części po 255 g).
  4. Do szklanki wlewamy 2 łyżki koncentratu z buraków i dolewamy gorącą wodę do połowy szklanki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą lub przekładamy do woreczka i odkładamy na 30 minut.
  5. Tak samo postępujemy w przypadku soku z marchewki. Do szklanki wlewamy 4 łyżki soku i uzupełniamy gorącą wodą do połowy szklanki. Wyrabiamy ciasto i zawinięte w folię odkładamy.
  6. Ciasto dzielmy na mniejsze kawałki i wałkujemy. Szklanką lub literatką wykrajmy kółka. Na środku układamy farsz i sklejamy ciasto. Wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy na około 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Zupa dla dzieci - jarzynowa z kolorowymi uszkami

Zupa jarzynowa - jak zrobić?

Zupa dla dzieci - jarzynowa z kolorowymi uszkami

Jarzynowa z kolorowymi uszkami - łatwa zupa

Jeśli szukacie pomysłów na inne zupy dla dzieci to polecam:

Zupę Ufoludkową

 

4 Comments

  • Michał napisał(a):

    Jarzynowa zupa krem to dobry pomysł. Nie wiem dlaczego dzieci nie lubią zupy jarzynowej. O ile mnie pamięć nie myli, to jak byłem dzieckiem też jej nie znosiłem. Teraz zjem ale wolę pomidorową. Też z jarzyn 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *