Zupa dla dzieci – kapuśniaczek z paróweczką

Tagi: ,

Zapraszam na kapuśniaczek z paróweczką. Można by go nazwać kapuśniakiem z parówką, jednak tą zupę ugotowałam z myślą o moich dzieciach, a dla nich to tylko i wyłącznie kapuśniaczek. Choć lubią i kiszoną kapustę, to jednak zupa ze świeżej kapusty smakuje im najbardziej, a kiedy jest to młoda kapusta, taka zupa nie ma sobie równych.

Jeśli lubicie, kiedy kapuśniaczek jest słodko-kwaśny, możecie po ugotowaniu dodać do niego kilka kropel soku z cytryny albo ugotować go z rabarbarem. Wczesny rabarbar jest dość kwaśny, więc ostrożnie z jego ilością. Przepis na zupę kapuścianą z rabarbarem znajdziecie tutaj.

Zamiast parówki, do kapuśniaczku można dodać kiełbaskę, na przykład drobiową z fileta, albo inną ulubioną. Możecie z takiej parówki lub kiełbaski przygotować …ośmiorniczki. Wystarczy każdą parówkę przeciąć na pół i z jednej strony, tej od odcięcia, naciąć ją do 1-2 cm długości na krzyż. Po wrzuceniu do gotującej się wody, paróweczki będą przypominać ośmiorniczki, z tym że takie trochę oszukane, bo czteroramienne 🙂

Smacznego!

Składniki:

  • pół młodej kapusty białej
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • marchewka
  • mała cebula
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • kilka ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżeczka cukru
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • opcjonalnie: około łyżeczki soku z cytryny lub kawałek łodygi rabarbaru
  • 2 paróweczki drobiowe lub kiełbaski

Przygotowanie:

  1. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. W rondlu podduszam na maśle marchewkę, 5 minut pod przykryciem, na minimalnej mocy płyty.
  3. Kapustę kroję bardzo drobno w paseczki, ziemniaki w kostkę.
  4. Do rondla z marchewką dodaję poszatkowaną kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podlewam warzywa wywarem. Dodaję listek laurowy i ziele angielskie, gotuję 20 minut.
  5. W tym czasie na małej patelni na maśle podduszam przez kilka minut drobno posiekaną cebulkę, dodaję łyżkę mąki, dobrze mieszam i jeszcze chwilę trzymam „na ogniu”. Zasmażkę dodaję do zupy, mieszam, gotuję minutę i zestawiam garnek z płyty, dodaję posiekany koperek.
  6. Paróweczki wrzucam na wrzątek, gotuję minutę, kroję i podaję z kapuśniaczkiem.

Zupa dla dzieci - kapuśniaczek z paróweczką

Kapuśniaczek z paróweczką

parówkowe ośmiorniczki

Polecam Wam także nasze inne zupy dla dzieci:

zupa dla dzieci jarzynowa przecierana z uszkami

zupa ufoludkowa – krem z brokułów z prażonymi migdałami

zupy mleczne przepyszne

Zobacz też

9 Comments

  • Michał napisał(a):

    Do kapuśniaku trzeba dorosnąć. Jak byłem mały to nawet parówka by mnie do niego nie przekonała, a teraz bardzo go lubię 🙂

    • Agata napisał(a):

      Michale, jak tak musiałam dorastać do kapuśniaku z kiszonej kapusty 🙂 Na moje dzieci takie dodatki, jak paróweczka, działają w wielu przypadkach, ale rzeczywiście są smaki, do których nic ich nie przekona, przynajmniej na razie 🙂 Pozdrawiam!

      • Michał napisał(a):

        Swoją drogą, to ciężko było mnie przekonać do niektórych zup. Z drugimi daniami nie miałem tego problemu 😉 Może dzieci nie powinny być zmuszane do jedzenia zupy? Wystarczy sam deser 😀

        • Agata napisał(a):

          Pewnie, że dzieci nie powinny być zmuszane do jedzenia zup, ja swoich nie zmuszam… bo nie muszę :p Zupy zjadają chętnie, gorzej mam z drugimi daniami, ale staram się nie używać przymusu 😉 A co do deserów – ja akurat jestem strasznym łasuchem i często mam ochotę zastąpić nimi obiad. I wiesz, co wtedy nieraz robię? Gotuję zupę owocową, bardziej to mus owocowy niż zupa, ale nazywam zupą i bez wyrzutów sumienia zjadam na obiad :p btw niedługo zacznie się sezon na chłodniki, także te owocowe 🙂 Pozdrawiam!

          • Michał napisał(a):

            No to pozostaje czekać na przepisy na te zupy 🙂 Czekam więc 🙂

          • Agata napisał(a):

            Michale na pewno lada moment zaczniemy 🙂 a jeśli nie możesz się doczekać, polecam chłodniki zeszłoroczne, z rozbiegu chciałam napisać, że jeszcze ciepłe :p

  • ulllaaaklara napisał(a):

    Yyyy… a kiedy dodaję jakiś bulion albo wodę??

  • LuS napisał(a):

    Pełna akceptacja mojej niespelna dwulatki 🙂 Ale ze względu właśnie na wiek konsumentki zrezygnowałam z duszonej cebuli z zasmażką i dodałam trzy łyżki passaty z pomidorów oraz łyżkę mąki lnianej. Super zupa! (nie tylko dla córki;) )

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *