Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Tagi: , ,

Jesienią królowa może być tylko jedna! O tak, to właśnie o nią chodzi…dynia, a jakże by inaczej! Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem to propozycja rozgrzewająca i jednocześnie mocno sycąca.

Sięgnęłam po dynię odmiany hokkadio – o tej porze roku łatwo dostać ją w sklepach i na straganach. Hokkaido charakteryzuje się słodkim miąższem i delikatną skórką, której nie trzeba obierać. Do zupy dodałam kilka łyżek masła orzechowego, które nadaje jej niepowtarzalny aromat.

Zupa:

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 duża lub 2 średniej wielkości dynie hokkaido
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  •  1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta kardamonu
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie: 
  2. Cebulę, czosnek i kawałek imbiru obrać, drobno posiekać.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  4. Pietruszkę obrać, pokroić w talarki. 
  5. Piekarnik rozgrzać to temperatury 180 stopni.
  6. Dynię wydrążyć. Pestki można zostawić do suszenia (więcej o tym, jak wysuszyć pestki przeczytasz tutaj). Dynię pokroić na grube plastry i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut – aż dynia zmięknie.  
  7. W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek z imbirem. 
  8. Dodać pietruszkę oraz ziemniaki. Dosypać kurkumę i paprykę. Całość wymieszać. Chwilkę podsmażyć. 
  9. Warzywa zalać wodą – tak, aby znalazły się na pod jej taflą. Gotować na małym ogniu. 
  10. Upieczoną dynię wyciągnąć z pieca. Pokroić na mniejsze części. 
  11. Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodać do nich dynię, masło orzechowe, cynamon i kardamon. Dolać mleko kokosowe. Doprawić obficie solą i pieprzem. 
  12. Całość zmiksować na aksamitny krem.
  13. Zupę podawać udekorowaną kleksem mleka kokosowego, ew. śmietany. 

 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *