Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem
Tagi: zupa dyniowa, zupa dyniowa na mleku kokosowym, zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem

Jesienią królowa może być tylko jedna! O tak, to właśnie o nią chodzi…dynia, a jakże by inaczej! Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem to propozycja rozgrzewająca i jednocześnie mocno sycąca.
Sięgnęłam po dynię odmiany hokkadio – o tej porze roku łatwo dostać ją w sklepach i na straganach. Hokkaido charakteryzuje się słodkim miąższem i delikatną skórką, której nie trzeba obierać. Do zupy dodałam kilka łyżek masła orzechowego, które nadaje jej niepowtarzalny aromat.
Zupa:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 duża lub 2 średniej wielkości dynie hokkaido
- 4 ziemniaki
- 2 pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
-  
- 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Szczypta kardamonu
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowanie:
- Cebulę, czosnek i kawałek imbiru obrać, drobno posiekać.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- Pietruszkę obrać, pokroić w talarki.
- Piekarnik rozgrzać to temperatury 180 stopni.
- Dynię wydrążyć. Pestki można zostawić do suszenia (więcej o tym, jak wysuszyć pestki przeczytasz tutaj). Dynię pokroić na grube plastry i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut – aż dynia zmięknie.
- W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek z imbirem.
- Dodać pietruszkę oraz ziemniaki. Dosypać kurkumę i paprykę. Całość wymieszać. Chwilkę podsmażyć.
- Warzywa zalać wodą – tak, aby znalazły się na pod jej taflą. Gotować na małym ogniu.
- Upieczoną dynię wyciągnąć z pieca. Pokroić na mniejsze części.
- Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodać do nich dynię, masło orzechowe, cynamon i kardamon. Dolać mleko kokosowe. Doprawić obficie solą i pieprzem.
- Całość zmiksować na aksamitny krem.
- Zupę podawać udekorowaną kleksem mleka kokosowego, ew. śmietany.




