Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą

Tagi: ,

Zupa dyniowa na ostro z soczewicą to jedna z naszych propozycji na dyniowe zupy, na które apetyt przychodzi zwłaszcza jesienią i zimą. Zupa dyniowa na ostro, dzięki dodatkowi sporej ilości chili i pieprzu przyjemnie rozgrzeje nawet w najbardziej chłodny dzień. Poza tym, że pysznie smakuje, za sprawą swojego koloru nastraja optymistycznie, na przekór pogodzie za oknem.

Zupę dyniową najbardziej lubię w postaci aksamitnego kremu, tym razem jednak soczewicę ugotowałam osobno, dodałam do zmiksowanej wcześniej zupy i ponownie zmiksowałam, ale krótko. Dzięki temu w zupie wciąż są wyczuwalne ziarenka soczewicy.

Dynia hokkaido nie wymaga obierania, więc możecie ją wykorzystywać w swoich kuchniach włącznie ze skórką. Trzeba za to pamiętać, że jej pestki nie nadają się do jedzenia. Pestki z innych odmian warto wysuszyć i wykorzystać na przykład jako dodatek do kremowych zup.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego 😊

Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą:

  • 500 g dyni (może być mrożona)
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta papryki chili i słodkiej
  • 0,7-0.9 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • łyżka oliwy z chili

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy.
  2. W garnku na maśle klarowanym podduszamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę pieprzu cayenne. Chwilę smażymy.
  3. Dodajemy do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, po chwili dynię, następnie podlewamy wywarem i gotujemy 15 minut.
  4. W tym czasie w małym garnku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, solimy.
  5. Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do osolonego wrzątku, gotujemy niecałe 10 minut. W razie konieczności dolewamy nieco wody.
  6. Zupę miksujemy na krem, dodajemy soczewicę, ponownie, tym razem krótko miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypanymi listkami kolendry, skrapiamy oliwą z chili.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *