Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą
Tagi: zupa dyniowa, zupa krem z dyni

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Zupa dyniowa na ostro z soczewicą to jedna z naszych propozycji na dyniowe zupy, na które apetyt przychodzi zwłaszcza jesienią i zimą. Zupa dyniowa na ostro, dzięki dodatkowi sporej ilości chili i pieprzu przyjemnie rozgrzeje nawet w najbardziej chłodny dzień. Poza tym, że pysznie smakuje, za sprawą swojego koloru nastraja optymistycznie, na przekór pogodzie za oknem.
Zupę dyniową najbardziej lubię w postaci aksamitnego kremu, tym razem jednak soczewicę ugotowałam osobno, dodałam do zmiksowanej wcześniej zupy i ponownie zmiksowałam, ale krótko. Dzięki temu w zupie wciąż są wyczuwalne ziarenka soczewicy.
Dynia hokkaido nie wymaga obierania, więc możecie ją wykorzystywać w swoich kuchniach włącznie ze skórką. Trzeba za to pamiętać, że jej pestki nie nadają się do jedzenia. Pestki z innych odmian warto wysuszyć i wykorzystać na przykład jako dodatek do kremowych zup.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego 😊
Zupa dyniowa na ostro z czerwoną soczewicą:
- 500 g dyni (może być mrożona)
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
- duża szczypta pieprzu cayenne
- szczypta papryki chili i słodkiej
- 0,7-0.9 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- kilka gałązek świeżej kolendry
- łyżka oliwy z chili
Przygotowanie:
- Dynię kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy.
- W garnku na maśle klarowanym podduszamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę pieprzu cayenne. Chwilę smażymy.
- Dodajemy do garnka przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, po chwili dynię, następnie podlewamy wywarem i gotujemy 15 minut.
- W tym czasie w małym garnku zagotowujemy ok. 0,5 l wody, solimy.
- Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do osolonego wrzątku, gotujemy niecałe 10 minut. W razie konieczności dolewamy nieco wody.
- Zupę miksujemy na krem, dodajemy soczewicę, ponownie, tym razem krótko miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypanymi listkami kolendry, skrapiamy oliwą z chili.


