Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Tagi: ,

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym to jedno z tych dań, które nie tylko doskonale syci, ale również mocno rozgrzewa. To propozycja dla wszystkich, którzy lubią ostrzejsze smaki. Ostre przyprawy poprawiają trawienie i wspierają system odpornościowy. Sięgaj po dynię i gotuj tę prostą i zdrową zupę! 

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcje zupy. 

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza
  • 200 ml mleka kokosowego
  • Kawałek papryczki chilli
  • 2-cm kawałek imbiru
  • Kilka łyżek oliwy
  • Szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Płatki chilli
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. 
  2. Papryczkę chilli oraz imbir posiekać. 
  3. Ziemniaki i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. 
  4. Dynię pokroić na mniejsze kawałki. 
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dynię przełożyć na blachę, skropić oliwą. Włożyć do piekarnika, piec przez ok. 15 minut – aż dynia zmięknie, ale nie będzie się jeszcze rozpadać. 
  6. Na dnie dużego garnka zeszklić cebulę, czosnek, chilli i imbir. 
  7. W trakcie smażenie dodać przyprawy: cynamon, kurkumę, paprykę, gałkę muszkatołową, pieprz i odrobinę soli. Wszystko wymieszać. 
  8. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i pietruszkę. 
  9. Całość zalać wodą – aż przykryje ona poziom warzyw. Gotować do miękkości warzyw. 
  10. Kiedy ziemniaki i pietruszka zmiękną, dodać upieczoną dynię. 
  11. Całość zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dolać mleko kokosowe. 
  12. Pod koniec miksowania dolać sok wyciśnięty z pomarańczy. 
  13. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  14. Podawać z odrobiną oliwy i płatkami chilli, jeśli masz ochotę na większą dawkę ostrości.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *